Μεγάλη ώθηση στον Μπάιντεν από Ουισκόνσιν-Μίσιγκαν

Η νίκη Μπάιντεν στις δυο πολιτείες τον φέρνει στους 264 εκλέκτορες και αρκεί η επικράτηση στη Νεβάδα για να περάσει το όριο των 270 και να γίνει πρόεδρος. Κανείς δεν θα μας στερήσει τη δημοκρατία, δηλώνει. Νομικές αντιδράσεις από Τραμπ ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

Μεγάλη ώθηση στον Μπάιντεν από Ουισκόνσιν-Μίσιγκαν

Αγνωστο παραμένει πότε θα μάθουν οι Αμερικανοί πολίτες τον νέο πρόεδρο, καθώς ούτε ο Ντόναλντ Τραμπ ούτε ο Τζο Μπάιντεν έχουν φτάσει ακόμα στον μαγικό αριθμό των 270 εκλεκτόρων.

Η μάχη θα κριθεί κυριολεκτικά στο νήμα ωστόσο ο Δημοκρατικός υποψήφιος φαίνεται να παίρνει προβάδισμα μετά τη σημαντική νίκη στην πολιτεία του Ουισκόνσιν, η οποία δίνει 10 εκλέκτορες αλλά και στο Μίσιγκαν. 

Με τα έως τώρα δεδομένα, ο Τζο Μπάιντεν έχει 264 εκλέκτορες και ο Ντόναλντ Τραμπ 214.

Η προσοχή τώρα στρέφεται στις πολιτείες στις οποίες δεν έχει «κλειδώσει» το αποτέλεσμα: Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα, Νεβάδα, και Πενσιλβάνια. Οι πολιτείες αποδέχονται ψηφοδέλτια που φτάνουν με ταχυδρομικά έως και τρεις ημέρες μετά την ψηφοφορία και σε αυτές εκατομμύρια ψήφοι δεν έχουν ακόμα καταμετρηθεί.

Μπάιντεν: Πιστεύω ότι θα κερδίσουμε

Ομιλία νίκης έγινε από τον Τζο Μπάιντεν το βράδυ της Τετάρτης. «Δεν είμαι εδώ για να δηλώσω νίκη, είμαι εδώ για να πω ότι όταν τελειώσει η καταμέτρηση, πιστεύω ότι θα είμαστε νικητές», δήλωσε, τονίζοντας ότι έχει λάβει πάνω από 70 εκατομμύρια ψήφους.

Εκανε έκκληση να μείνει πίσω η σκληρή ρητορική καθώς κατέβηκε στις εκλογές ως Δημοκρατικός υποψήφιος και θα κυβερνήσει ως Αμερικανός Πρόεδρος. «Κανένας δεν θα μας στερήσει τη δημοκρατία μας. Ούτε τώρα, ούτε ποτέ».

Αμφισβητεί τη διαδικασία ο Τραμπ

Αισιόδοξη όμως δηλώνει και η πλευρά Τραμπ. «Πιστεύουμε ότι η Νεβάδα ακόμα παίζεται», είπε ένας εκπρόσωπος και πρακτικά προανήγγειλε νομικές διαμάχες ως προς το ποιες ψήφοι θα μετρήσουν.

Εν τω μεταξύ πάντως ο Τραμπ εξακολουθεί με tweets να αμφισβητεί την εκλογική διαδικασία. «Βρίσκουν ψήφους στον Μπάιντεν παντού, στην Πενσυλβάνια, το Ουισκόνσιν και το Μίτσιγκαν. Τόσο κακό για τη χώρα».

«Δουλεύουν σκληρά για να κάνουν προβάδισμα 500.000 στην Πενσυλβάνια να εξαφανιστεί. Όπως στο Μίτσιγκαν και αλλού».

Επανακαταμέτρηση στο Ουισκόνσιν ζητούν οι Ρεπουμπλικάνοι

Το προεκλογικό επιτελείο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα ζητήσει αμέσως να γίνει επανακαταμέτρηση των ψήφων στο Γουισκόνσιν, μολονότι τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Πολιτεία αυτή δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί επισήμως, αφού η καταμέτρηση συνεχίζεται.

«Υπήρξαν αναφορές για παρατυπίες σε πολλές κομητείες του Γουισκόνσιν, οι οποίες εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για την εγκυρότητα του αποτελέσματος», ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας, Μπιλ Στέπιεν, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

«Ο πρόεδρος είναι εντός των ορίων για να ζητήσει επανακαταμέτρηση και θα το κάνουμε αμέσως», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Edison Research, στο Γουισκόνσιν, με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, ο Τζο Μπάιντεν προηγείται με ποσοστό 49,4%, έναντι 48,8% του Τραμπ. Δεδομένου ότι η διαφορά τους είναι μικρότερη της 1 μονάδας, ο απερχόμενος πρόεδρος δικαιούται να ζητήσει να καταμετρηθούν ξανά οι ψήφοι.

Προσφυγή για να σταματήσει η καταμέτρηση στο Μίσιγκαν

Το προεκλογικό επιτελείο του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι κατέθεσε προσφυγή στις δικαστικές αρχές το Μίσιγκαν ζητώντας να σταματήσει η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

«Υποβάλαμε προσφυγή σήμερα στο Ειρηνοδικείο του Μίσιγκαν για να σταματήσει η καταμέτρηση μέχρι να μας παρασχεθεί ουσιαστική πρόσβαση» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν επίσης «να ελέγξουν εκείνα τα ψηφοδέλτια που ανοίχτηκαν και καταμετρήθηκαν ενώ εμείς δεν είχαμε ουσιαστική πρόσβαση».

Τα στελέχη του προεκλογικού επιτελείου θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στη Φιλαδέλφεια γύρω στις 22.30 απόψε (ώρα Ελλάδας).

 Η εξέλιξη της μάχης

  • Στη Νεβάδα, που η καταμέτρηση διακόπηκε για την Πέμπτη, διατηρεί προβάδισμα 8.000 ψήφων.
  • O Tραμπ κέρδισε τη δεύτερη περιφέρεια της πολιτείας του Μέιν που δίνει έναν εκλέκτορα.
  • Στην Τζόρτζια, ο Τραμπ προηγείται με 118.000 ψήφους με καταμετρημένο το 90%, αλλά εκτιμάται ότι οι Δημοκρατικοί μπορούν να επικρατήσουν καθώς απομένει η ενσωμάτωση περιοχών που έχουν σημαντικά ερίσματα.
  • Μάχη δίνεται και στην Πενσιλβάνια, όπου πρέπει να καταμετρηθούν 1,4 εκατομμύριο ψήφοι. Ο Τραμπ προηγείται με 618.000 ψήφους, με ενσωμάτωση στο 75%. Η πλειονότητα (65%) όσων ψήφισαν με email όμως είναι Δημοκρατικοί. Ο κυβερνήτης της Πολιτείας ζήτησε υπομονή προειδοποιώντας ότι τα αποτελέσματα μπορεί να μην γίνουν γνωστά σήμερα. «Η υπόσχεση της δημοκρατίας είναι κάθε ψήφος να μετράει», τόνισε. «Η καθυστέρηση που βλέπουμε είναι σημάδι ότι το σύστημα δουλεύει. Η δημοκρατία μας δοκιμάζεται».

Η βόμβα Τραμπ

Οι δύο υποψήφιοι έκαναν σύντομες ομιλίες στη διάρκεια της νύχτας των εκλογών. Γύρω στις 02:20 το πρωί, ο πρόεδρος Τραμπ έκανε από τον Λευκό Οίκο μια συγκεχυμένη δήλωση, στην οποία απείλησε να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για να σταματήσει την καταμέτρηση, υπονοώντας ότι θα το κάνει στις πολιτείες όπου ο ίδιος προηγείται στα μερικά αποτελέσματα.

«Ειλικρινά, κερδίσαμε τις εκλογές», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, κάνοντας στη συνέχεια λόγο για «νοθεία», χωρίς να αναφέρει κανένα συγκεκριμένο στοιχείο. «Θα προσφύγουμε ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, θέλουμε να σταματήσουν όλες οι ψηφοφορίες».

Το στρατόπεδο του Μπάιντεν κατήγγειλε τις προεδρικές δηλώσεις ως «σκανδαλώδεις» και «χωρίς προηγούμενο».

«Είναι μια εσκεμμένη απόπειρα να στερηθούν οι Αμερικανοί πολίτες τα δημοκρατικά δικαιώματά τους», αντέδρασε ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Δημοκρατικού υποψηφίου, διαβεβαιώνοντας πως είναι έτοιμη «να δώσει μάχη» στη δικαιοσύνη, αν ο Ντόναλντ Τραμπ προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

«Το επιχείρημα αυτό δεν έχει καμία βάση, καμία», σχολίασε ο Ρεπουμπλικανός Κρις Κρίστι, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας και κυβερνήτης, ο οποίος είχε δώσει συμβουλές στον Ντόναλντ Τραμπ, όταν ο τελευταίος προετοιμαζόταν για τα προεδρικά ντιμπέιτ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v