Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποτελεσματικότητα 94,5% στις δοκιμές του εμβολίου Moderna

Δεύτερη σημαντική ανακοίνωση σε μόλις οκτώ ημέρες. Το εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας μπορεί να διατηρηθεί σε ψυγείο, σε θερμοκρασίες έως 8 βαθμούς Κελσίου για 30 ημέρες, αίροντας πολλά από τα προβλήματα στη διακίνησή του.

Αποτελεσματικότητα 94,5% στις δοκιμές του εμβολίου Moderna

Το εμβόλιο κατά της Covid-19 έχει δείξει αποτελεσματικότητα 94,5% στις κλινικές δοκιμές, δήλωσε η αμερικανική εταιρεία Moderna, σηματοδοτώντας μια ακόμα σημαντική είδηση από τον τομέα των εμβολίων σε μόλις οκτώ ημέρες.

Ο Stephane Bancel, επικεφαλής της Moderna, χαρακτήρισε «κομβική» τη στιγμή. «Η θετική ενδιάμεση ανάλυση της φάσης 3 μάς έδωσε την πρώτη κλινική αξιολόγηση ότι το εμβόλιό μας μπορεί να αποτρέψει την Covid-19, περιλαμβανομένης και της σοβαρής ασθένειας».

Από 30.000 που μετείχαν στη δοκιμή, οι 95 μολύνθηκαν με κορωνοϊό, σύμφωνα με την εταιρεία. Από αυτούς, μόνο πέντε είχαν λάβει το δύο δόσεων εμβόλιο, ενώ οι 90 είχαν πάρει το «placebo» (διαφορετικό σκεύασμα).

Η εταιρεία σχεδιάζει να υποβάλει αίτηση έγκρισης στις αρμόδιες αμερικανικές αρχές τις επόμενες εβδομάδες, αυξάνοντας έτσι τις προοπτικές να υπάρχουν δύο εμβόλια μέχρι το τέλος του χρόνου.

«Πρόκειται για μια στιγμή ορόσημο στην ανάπτυξη του υποψήφιου εμβολίου μας έναντι της COVID-19. Από τις αρχές Ιανουαρίου, ακολουθούμε στενά αυτόν τον ιό με τον στόχο να προστατεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα σε όλο τον κόσμο. Γνωρίζαμε εξαρχής ότι κάθε μέρα μετράει. Αυτή η ιδιαίτερα θετική εξέλιξη από την ενδιάμεση ανάλυση της Φάσης 3 της δοκιμής μας προσφέρει την πρώτη κλινική επικύρωση ότι το εμβόλιό μας μπορεί να αποτρέψει την μόλυνση από COVID-19 και να προλάβει την βαριάς μορφής νόσηση,» δήλωσε ο Stéphane Bancel, Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna.

Σύμφωνα μάλιστα με τη Moderna, το εμβόλιο αναμένεται να παραμείνει σταθερό όταν διατηρηθεί σε ψυγείο μεταξύ 2-8 βαθμών Κελσίου για 30 ημέρες, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι το αντίστοιχο της Pfizer και της BioNTech μπορεί να διατηρηθεί σε κανονικό ψυγείο μόλις πέντε ημέρες καθώς διαφορετικά χρειάζεται κατάψυξη σε -75 βαθμούς Κελσίου, σημειώνουν οι Financial Times.

Επίσης, όπως επισημαίνει η εταιρία, το εμβόλιο μπορεί να μεταφερθεί και να αποθηκευτεί μακροπρόθεσμα σε τυπικές θερμοκρασίας κατάψυξης στους -20°C για 6 μήνες. Οπως αναφέρει η Moderna, το εμβόλιο mRNA-1273 θα διανεμηθεί μέσα από την ήδη υπάρχουσα διευρυμένη υποδομή μεταφοράς και αποθήκευσης εμβολίων της εταιρείας ενώ δεν απαιτείται αραίωση πριν τον εμβολιασμό.

Ο Peter Openshaw, καθηγητής πειραματικής ιατρικής στο Imperial College του Λονδίνου, σημείωσε ότι η δοκιμή περιελάμβανε άτομα «υψηλού κινδύνου ή ηλικιωμένους». «Αυτό μας δίνει εμπιστοσύνη ότι τα αποτελέσματα αφορούν άτομα που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από την Covid-19 και χρειάζονται περισσότερο τα εμβόλια», πρόσθεσε.

Η εταιρεία σημείωσε ότι σκοπεύει να υποβάλει αίτηση για έγκριση έκτακτης ανάγκης (EUA) στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τις προσεχείς εβδομάδες, προσθέτοντας ότι αναμένεται να έχει 20 εκατ. δόσεις φέτος, αυξάνοντας τον αριθμό σε περίπου 1 δισ. το 2021.

«Πιστεύουμε ότι η επένδυση που έχουμε κάνει πάνω στην τεχνολογία παράδοσης εμβολίων mRNA και την ανάπτυξη της διαδικασίας παραγωγής θα μας επιτρέψει να αποθηκεύσουμε και να μεταφέρουμε το υποψήφιο εμβόλιο μας έναντι της COVID-19 σε θερμοκρασίες που συναντώνται στα ήδη διαθέσιμα φαρμακευτικά ψυγεία και καταψύκτες,» σχολίασε ο Juan Andres, Επικεφαλής Τεχνικών Λειτουργιών και Υπεύθυνος Ποιότητας στην Moderna.

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που μπορούμε να υποβάλλουμε αυτές τις διευρυμένες συνθήκες σταθερότητας για το εμβόλιο mRNA-1273 στις ρυθμιστικές αρχές για έγκριση. Η δυνατότητα αποθήκευσης του εμβολίου μας για έως και 6 μήνες στους -20° C, και η αποθήκευση για έως και 3 ημέρες σε τυπικές συνθήκες ψύξης μετά την απόψυξη είναι μια σημαντική εξέλιξη, που θα επιτρέψει πιο απλοποιημένες διαδικασίες διανομής και μεγαλύτερη ευελιξία, η οποία θα διευκόλυνε τον εμβολιασμό στον ευρύτερο πληθυσμό στις ΗΠΑ, αλλά και σε όλο τον κόσμο.»

H μετοχή της Moderna κάνει ράλι 14% στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Wall Street.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v