Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Pfizer: 95% αποτελεσματικό το εμβόλιο κατά κορωνοϊού

Η τελική ανάλυση δεδομένων δείχνει ότι το εμβόλιο κατά Covid-19 προστατεύει όλες τις ηλικίες, μόλις 29 μέρες μετά την πρώτη δόση. Σχεδιάζει να υποβάλει αίτηση στις ΗΠΑ για έγκριση έκτακτης ανάγκης εντός ημερών.

Pfizer: 95% αποτελεσματικό το εμβόλιο κατά κορωνοϊού

Pfizer και BioNTech δήλωσαν την Τετάρτη ότι η τελική ανάλυση δεδομένων διαπίστωσε ότι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού είναι 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη της Covid-19 και, επιπλέον, φαίνεται να αποτρέπει τη σοβαρή νόσο.

Οπως μεταδίδει το CNBC, το εμβόλιο, που ονομάζεται BNT162b2, ήταν πολύ αποτελεσματικό κατά του ιού 28 ημέρες μετά την πρώτη δόση και η αποτελεσματικότητά του αφορούσε όλες τις ηλικίες, φυλές και εθνικότητες, ανέφεραν οι φαρμακευτικές εταιρείες. Επιπλέον, στους ηλικιωμένους, οι οποίοι θεωρούνται υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο Covid-19, είχε αποτελεσματικότητα άνω του 94%, πρόσθεσαν.

Η Pfizer δήλωσε ότι σκοπεύει να υποβάλει αίτηση για άδεια έκτακτης ανάγκης στη αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εντός ημερών.

Η τελική ανάλυση αξιολόγησε 170 επιβεβαιωμένες μολύνσεις Covid-19 μεταξύ των περισσότερων από 43.000 συμμετεχόντων στη δοκιμή τελικού σταδίου. Οι εταιρείες δήλωσαν ότι 162 περιπτώσεις κορωνοϊού παρατηρήθηκαν στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου έναντι 8 περιπτώσεων που παρατηρήθηκαν στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο δύο δόσεων. Αυτό οδήγησε σε εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα εμβολίου 95%, όπως ανέφεραν.

«Η τελική ανάλυση υπογραμμίζει τα αποτελέσματα της θετικής ενδιάμεσης ανάλυσης αποτελεσματικότητας που ανακοινώθηκε στις 9 Νοεμβρίου», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech Ugur Sahin. «Τα δεδομένα δείχνουν ότι το εμβόλιο μας… μπορεί να προκαλέσει υψηλό ποσοστό προστασίας έναντι της Covid-19 μόλις 29 ημέρες μετά την πρώτη δόση. Επιπλέον, το εμβόλιο παρατηρήθηκε ότι ήταν καλά ανεκτό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με κυρίως ήπιες έως μέτριες παρενέργειες, οι οποίες μπορεί να οφείλονται εν μέρει στη σχετικά χαμηλή δόση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v