Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Unilever δοκιμάζει την τετραήμερη εργασία στη Νέα Ζηλανδία

Μετά τη Microsoft ένα ακόμα εταιρικός κολοσσός θα πειραματστεί με τη μείωση των εργάσιμων ημερών. Στόχος η καταγραφή των επιπτώσεων στην υγεία, την ευξεξία και την παραγωγικότητα.

H Unilever δοκιμάζει την τετραήμερη εργασία στη Νέα Ζηλανδία

Το μοντέλο της τετραήμερης εργασίας θα δοκιμάσει ο κολοσσός τροφίμων και καλλυντικών Unilever, σε ένα από τα μεγαλύτερα πειράματα για την επίπτωση που έχει μια μικρότερη εργασιακή εβδομάδα στην αποδοτικότητα και την ευεξία των εργαζομένων.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η εταιρεία θα αρχίσει από την ερχόμενη εβδομάδα να πληρώνει του 81 υπαλλήλους της για εργασία πέντε ημερών ενώ αυτοί θα εργάζονται μόνο τις τέσσερις.

Μετά από 12 μήνες, θα εξετάσει τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από το πείραμα για το πώς εργάζονται οι υπόλοιποι 155.000 υπάλληλοί της.

Ο διευθυντής της Unilever στη Νέα Ζηλανδία, Νικ Μπανγκς, δήλωσε στους Financial Times ότι οι περισσότεροι από τους υπαλλήλους του είναι πωλητές ή διανομείς και γνωρίζει πως θα χρειαστεί περισσότερη δουλειά για να καταστεί αποτελεσματική η τετραήμερη εργασία σε μονάδες παραγωγής.

Η εταιρεία δεν έχει μονάδα παραγωγής στη Νέα Ζηλανδία.

Το προσωπικό θα πρέπει να επιτύχει την ίδια παραγωγικότητα, σημείωσε ο κ. Μπανγκς, αλλά τόνισε πως αν καταλήξουν να δουλεύουν πολλές ώρες σε μια ημέρα τότε «όλο αυτό δεν θα έχει κανένα νόημα».
«Αυτό έχει να κάνει με το να αλλάξουμε τον τρόπο που δουλεύουμε» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους Financial Times το πείραμα της Unilever αποτελεί μια από τις πιο φιλόδοξες προσπάθειες για να δοκιμαστεί στην πράξει ένα μοντέλο που σύμφωνα με τους υποστηρικτές του κάνει τους εργαζόμενους πιο ευτυχισμένους, υγιείς και παραγωγικούς.

Η Microsoft ανέφερε ότι η παραγωγικότητα των εργαζομένων αυξήθηκε όταν εφάρμοσε μοντέλο τετραήμερης εργασίας στην Ιαπωνία τον Αύγουστο του περασμένου έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v