Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δευτεραθλήτρια η Ελλάδα σε απώλεια εισοδήματος χαμηλόμισθων

Ο μέσος μισθός στη χώρα μειώθηκε 7% το 2020. Οι απώλειες για τους χαμηλόμισθους ανέρχονται στο 12%, σύμφωνα με την Εurostat. Ανισες οι επιπτώσεις της κρίσης για τις διαφορετικές εισοδηματικές ομάδες σε όλη την Ευρώπη.

Δευτεραθλήτρια η Ελλάδα σε απώλεια εισοδήματος χαμηλόμισθων

O αντίκτυπος της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία είναι ανόμοιος μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι ιδιαίτερα ισχυρός για τις πιο ευάλωτες ομάδες εργαζομένων, με τους χαμηλόμισθους να έχουν τρεις εώς έξι φορές μεγαλύτερες απώλειες από ότι οι υψηλόμισθοι στα μισά κράτη μέλη. 

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα της Eurostat η οποία υπολογίζει ότι συνολικά οι απώλειες εισοδήματος για όλους τους εργαζομένους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχονται στο 5%. 

Ειδικότερα για την Ελλάδα, ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά περίπου 7% το 2020. Πρόκειται για την τέταρτη μεγαλύτερη πτώση στην Ε.Ε. μετά την Κύπρο, την Σλοβακία και την Κροατία. 

Ωστόσο, οι μισθολογικές απώλειες για τους εργαζομένους στην Ελλάδα προέρχονται περισσότερο από την αναστολή της εργασίας και λίγοτερο από τη μείωση του ωραρίου και την ανεργία. Συγκριτικά με άλλες χώρες της Ε.Ε. στην Ελλάδα η ανεργία δεν αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα στη μείωση του εισοδήματος τους. 

 

Όσον αφορά τις απώλειες για τους χαμηλόμισθους, η Ελλάδα καταλαμβάνει τη χειρότερη θέση μετά την Κροατία. Όπως δείχνει και το γράφημα, οι χαμηλόμισθοι έχασαν το 12% του εισοδήματος τους την περίοδο 2019-2020. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v