Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γεύματα από έντομα σύντομα και στην Ευρώπη

Οι αποξηραμένες προνύμφες σκαθαριών είναι ασφαλείς για κατανάλωση από ανθρώπους τόσο σε σκόνη όσο και ολόκληρες, αποφάνθηκε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Γεύματα από έντομα σύντομα και στην Ευρώπη

Τα έντομα μπορεί πολύ σύντομα να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής κουζίνας μετά τη σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Οι αποξηραμένες προνύμφες σκαθαριών είναι ασφαλείς για κατανάλωση από ανθρώπους τόσο σε σκόνη όσο και ολόκληρες, αποφάνθηκε σήμερα ο οργανισμός, μετά από αίτηση που είχε υποβάλλει η γαλλική Micronutris.

H απόφαση του ESFA είναι το πρώτο βήμα προτού εξεταστεί η έγκριση τροφίμων που περιέχουν έντομα ως συστατικά. Πρόκειται για απόφαση ορόσημο για τον τομέα καλλιέργειας εντόμων, που προβλέπεται ότι θα καταγράψει τεράστια ανάπτυξη και θα ξεπεράσει τα 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως μέχρι το 2025.

Tα έντομα εμφανίζονται ως μια πιο βιώσιμη πηγή πρωτεΐνης χάρη στις χαμηλότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την υψηλή θρεπτική αξία τους, προσελκύοντας ρεκόρ χρηματοδότησης κεφαλαίων και κερδίζοντας την προσοχή κολοσσών όπως η Cargill και η Nestle.

Οι προνύμφες σκαθαριών χρησιμοποιούνται ήδη στην Ευρώπη ως συστατικό τροφής για κατοικίδια.

«Υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ευκαιρίες να εργαστούμε με νέα βιώσιμα συστατικά για τη βιομηχανία ζωϊκών τροφών» δήλωσε στο Bloomberg η Ελέν Ζιβ, διευθύντρια διαχείρισης κινδύνων και προμήθειας για τη διατροφή των ζώων της Cargill. «Τα έντομα είναι ένα συστατικό στο οποίο πιστεύουμε πολύ. Είμαστε σίγουροι για την διατροφική του αξία» πρόσθεσε.

Αυτή είναι η πρώτη εκτίμηση κινδύνου για τα έντομα ως νέα τροφή από τον ESFA, o οποίoς έχει 14 ακόμη εκκρεμείς αιτήσεις για έντομα, από γρύλους μέχρι ακρίδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v