Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καμπανάκι κλωστοϋφαντουργών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Μέτρα στήριξης πριν είναι αργά ζητά η ευρωπαϊκή ένωση εταιρειών κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης. Η επικείμενη ευρωπαϊκή στρατηγική για τον κλάδο και το περιουσιακό στοιχείο που δεν πρέπει να χαθεί.

Καμπανάκι κλωστοϋφαντουργών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα κράτη μέλη της Ε.Ε. η ευρωπαϊκή ένωση εταιρειών κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης (EURATEX) ζητώντας τη λήψη μέτρων στήριξης του κλάδου με στόχο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του.

«Ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας και της ένδυσης έχει πληγεί καίρια από την πανδημία και είναι ώρα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη να διαμορφώσουν τις κατάλληλες συνθήκες για την ανταγωνιστικότητα και τη ανθεκτικότητα της παραγωγικής του βάσης» αναφέρεται χαρακτηριστικά, με το γενικό διευθυντή της Euratex κ. Dirk Vantyghem να δηλώνει:

«Η επικείμενη Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Κλωστοϋφαντουργία-Ένδυση αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για τον κλάδο και τους ιθύνοντες, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα μελλοντικό όραμα. Αν η Ευρώπη χάσει αυτή την ευκαιρία, κινδυνεύει να απωλέσει ένα από τα βασικά της οικοσυστήματα. Πάρα πολλοί τομείς θα επηρεαστούν από μια τέτοια ζημιά, καθώς η κλωστοϋφαντουργία βρίσκεται παντού».

Σύμφωνα με την EURATEX, η ευρωπαϊκή κλωστοϋφαντουργία-ένδυση μετρά 160.000 επιχειρήσεις (κυρίως μικρομεσαίες), απασχολώντας 1,5 εκατ. εργαζόμενους και παράγοντας 162 δισ. ευρώ. Αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θέλει να χάσει ένα τόσο μεγάλο περιουσιακό στοιχείο θα πρέπει μεταξύ άλλων:

  • Να ασκήσει αποτελεσματική εποπτεία, καθώς ενώ η Ευρώπη έχει τα αυστηρότερα κριτήρια κοινωνικού και περιβαλλοντολογικού χαρακτήρα, άλλες χώρες προσφέρουν προϊόντα που δεν πληρούν τα ίδια standards.
  • Να στηρίξει τον κλάδο στη μετάβασή του προς ένα περισσότερο βιώσιμο και ψηφιακό περιβάλλον, μέσα από ειδική χρηματοδότηση και προγράμματα. Επιπλέον, η Ευρώπη θα πρέπει να μειώσει τους μελλοντικούς κινδύνους διαφοροποιώντας τις εφοδιαστικές της αλυσίδες και αναπτύσσοντας κοντινή παραγωγική βάση. Η Ευρώπη μπορεί ξανά να διαδραματίσει ένα θεμελιώδη ρόλο στην ανάπτυξη μια νέας εμπορικής πολιτικής.
  • Να προωθήσει τη μετάβαση προς την πράσινη οικονομία με ένα τρόπο που να εξισορροπεί το σχετικό κόστος με τα μακροπρόθεσμα οφέλη του εγχειρήματος. Οι επιχειρήσεις και οι πολίτες θα μπορούσαν να χάσουν γρήγορα το ενδιαφέρον τους, αν η μετάβαση δεν προσφέρει κάποιο όφελος σε βραχυμεσοπρόθεσμη βάση.
  • Να βοηθήσει στον τομέα της εκπαίδευσης, καθώς ο κλάδος απασχολεί εργαζόμενους μεγάλης μέσης ηλικίας που θα πρέπει να επανεκπαιδευτούν, ενώ χρειάζεται και η προσέλκυση εργαζομένων μικρότερων ηλικιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v