Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπλόκο στην εξαγωγή εμβολίων της AstraZeneca από Ιταλία και Ε.Ε.

Η ιταλική κυβέρνηση μπλόκαρε την εξαγωγή 250.000 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca στην Αυστραλία, μετά από έγκριση που έλαβε από την Κομισιόν. Είναι η πρώτη τέτοια κίνηση στην ΕΕ.

Μπλόκο στην εξαγωγή εμβολίων της AstraZeneca από Ιταλία και Ε.Ε.

H Iταλία μπλόκαρε φορτίο με εμβόλια της AstraZeneca το οποίο είχε προορισμό την Αυστραλία.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να εμποδίσει την εξαγωγή 250.000 δόσεων του εμβολίου, σε μια προσπάθεια να κρατήσει εμβόλια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για την πρώτη σχετική κίνηση από τότε που η Ε.Ε. εισήγαγε νέους κανόνες για την εξαγωγή εμβολίων εκτός του μπλοκ.

Η Ρώμη ειδοποίησε τις Βρυξέλλες για την απόφαση της στο τέλος της περασμένης εβδομάδας στο πλαίσιο του καθεστώτος διαφάνειας για τις εξαγωγές εμβολίων στην Ε.Ε. Η Κομισιόν είχε τη δυνατότητα να αντιταχθεί σε αυτή την απόφαση και δεν το έκανε, σημείωσαν αξιωματούχοι. 

Η κίνηση απειλεί να εντείνει τις παγκόσμιες εντάσεις για την προμήθεια εμβολίων, μετά τις ενστάσεις που εξέφρασαν οι σύμμαχοι της Ε.Ε. για το νέο καθεστώς εξαγωγών. Με βάση το αμφιλεγόμενο σύστημα που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τέλος Ιανουαρίου, οι παρασκευαστές εμβολίων με έδρα την Ε.Ε. πρέπει να λάβουν έγκριση από την κυβέρνηση της χώρας στην οποία παράγεται το εμβόλιο προτού το εξάγουν εκτός Ε.Ε.

Το νέο καθεστώς είναι μέρος της απάντησης των Βρυξελλών στην παραδοχή της AstraZeneca ότι μπορεί να χάσει τους στόχους για την προμήθεια εμβολίων στην Ε.Ε., προκαλώντας υποψίες ότι η παραγωγή μπορεί να κατευθυνθεί αλλού. 

Ο Μάριο Ντράγκι, ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός, έθεσε το ερώτημα γιατί η Ε.Ε. δεν επιβάλλει πιο αυστηρούς ελέγχους στις εξαγωγές εμβολίων στο συνέδριο των ηγετών της Ε.Ε. τον περασμένο μήνα. 

Η AstraZeneca αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο, όπως και η Κομισιόν. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v