Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέζουν για άνοιγμα των συνόρων οι τουριστικές χώρες της Ευρώπης

Από μόλις 7 χώρες εκτός μπλοκ μπορούν να έρθουν ταξιδιώτες στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Με τους εμβολιασμούς να ανεβάζουν ταχύτητα, οι χώρες που βασίζονται στην τουριστική βιομηχανία θέλουν να ανοίξουν. Τι προτείνουν.

Πιέζουν για άνοιγμα των συνόρων οι τουριστικές χώρες της Ευρώπης

Κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης που βασίζονται στον τουρισμό καθώς είναι σημαντική βιομηχανία για αυτά πιέζουν για χαλάρωση των ταξιδιωτικών κανόνων του μπλοκ με τον υπόλοιπο κόσμο, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Οπως θυμίζει το Bloomberg, η ΕΕ επέβαλε γενική απαγόρευση στα μη απαραίτητα ταξίδια από τις περισσότερες χώρες τον περασμένο Μάρτιο σε μία προσπάθεια να σταματήσει την εξάπλωση του κορωνοϊού. Ομως, με τους εμβολιασμούς να ανεβάζουν ταχύτητα, ορισμένα κράτη θέλουν να υιοθετήσουν έαν πιο στοχευμένο καθεστώς για να βοηθήσουν την τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης, όπως ανέφεραν διπλωμάτες με γνώση των συζητήσεων.

Το ζήτημα θα μπορούσε να συζητηθεί από τους ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής αργότερα αυτόν τον μήνα.

Οι κυβερνήσεις θέλουν να μεταβούν σε ένα σύστημα που επιτρέπει στον κόσμο να ταξιδεύει με βάση το εάν έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, αν έχει αναρρώσει από αυτό ή αν έχει αρνητικό τεστ, υιοθετώντας ένα παρόμοιο καθεστώς με αυτό που έχει προταθεί για τα ταξίδια εντός ΕΕ.

Η ΕΕ άρχισε να χαλαρώνει την απαγόρευση ταξιδίων από τον υπόλοιπο κόσμο τον περασμένο Ιούλιο, καταρτίζοντας έναν κατάλογο χωρών με χαμηλά ποσοστά μόλυνσης από όπου επιτρέπονται τα ταξίδια. Αλλά αυτή η λίστα, η οποία δεν περιλαμβάνει τις ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει συρρικνωθεί αρκετά και πλέον έχει μόλις 7 κράτη.

Κάποια κράτη αναπτύσσουν ήδη μονομερή σχέδια για να ανοίξουν ξανά για επισκέπτες εκτός ΕΕ, ιδιαίτερα για ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει μία συντονισμένη προσέγγιση.

Η Κύπρος ενημέρωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα επιτρέψει την είσοδο από 1η Μαΐου σε Βρετανούς που έχουν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου κατά Covid-19, αν και η βρετανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να άρει την απαγόρευση των ταξιδίων αναψυχής έως τις 17 Μαΐου το νωρίτερο. Οι Αρχές στο νησί Μαδέρα της Πορτογαλίας δήλωσαν τον Φεβρουάριο ότι θα επιτρέπουν την είσοδο σε εμβολιασμένους επισκέπτες, ενώ η Ελλάδα και η Ισπανία έχουν σκοπό να ανοίξουν ξανά νωρίς.

Η Γαλλία επίσης χαλάρωσε την Πέμπτη τους περιορισμούς για επισκέπτεες από 7 χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, καταργώντας την προϋπόθεση ότι τα ταξίδια μπορούν να γίνονται μόνο για απαραίτητους λόγους. Ολοι οι ταξιδιώτες που φτάνουν στη Γαλλία θα πρέπει ωστόσο να έχουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού, το οποίο να έχει εκδωθεί εντός 72 ωρών πριν ταξιδέψουν.

Οι συζητήσεις μεταξύ κρατών της ΕΕ δεν έχουν εξετάσει ακόμη ποιοι κανόνες πρέπει να ισχύουν εάν κάποιος από τρίτη χώρα πρόκειται να εισέλθει στο μπλοκ μέσω ενός κράτους και στη συνέχεια επιδιώξει να ταξιδέψει απευθείας σε άλλο, σύμφωνα με έναν από τους διπλωμάτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v