Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξάνει 60% την τιμή του εμβολίου η Pfizer

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας αποκάλυψε πως η φαρμακευτική εταιρεία έχει αυξήσει το κόστος των μελλοντικών εμβολίων κατά της Covid που θα πουληθούν στην ΕΕ, από τα 12 ευρώ η δόση στα 19,50 ευρώ.

Αυξάνει 60% την τιμή του εμβολίου η Pfizer

Η Pfizer αύξησε κατά περισσότερο από 60% την τιμή του εμβολίου της κατά της Covid για τις μελλοντικές παραγγελίες που θα κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ οι ειδήμονες προβλέπουν πως οι τιμές των εμβολίων θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Όπως μεταδίδει η Telegraph, την αποκάλυψη αυτή έκανε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boyko Borissov, ο οποίος είπε πως η φαρμακευτική εταιρεία έχει αυξήσει το κόστος των μελλοντικών εμβολίων κατά της Covid που θα πουληθούν στην ΕΕ, από τα 12 ευρώ η δόση στα 19,50 ευρώ. Κατά τον ίδιο, αυτή τη στιγμή υπογράφονται συμβόλαια για 900 εκατ. εμβόλια με αυτή την υψηλότερη τιμή, για παράδοση το 2022 και 2023.

Η ΕΕ έχει πει πως οι πληροφορίες για την τιμολόγηση και τα συμβόλαια είναι εμπιστευτικές, όμως αξιωματούχος της Κομισιόν επιβεβαίωσε πως η ΕΕ καταρτίζει συμβόλαια για κράτηση 2 δισ. ενισχυμένων εμβολίων τα επόμενα δύο χρόνια.

Το μπλοκ είχε και επιστροφή στο κόστος της προπαραγγελίας του εμβολίου της Pfizer/BioNTech, επειδή είχε στηρίξει τη γερμανική BioNTech με χρηματοδότηση για την ανάπτυξη του εμβολίου.

Πάντως, οι αναλυτές προειδοποιούν πως οι κυβερνήσεις θα πρέπει να περιμένουν ότι θα βάλουν στην άκρη περισσότερα χρήματα για μελλοντικά εμβόλια, καθώς θα μειώνεται η ζήτηση, με αποτέλεσμα να χάνονται οι οικονομίες κλίμακος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v