Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαγκάρντ: Η οικονομία της ευρωζώνης ανακάμπτει

Το βραχυπρόθεσμο οικονομικό outlook συνεχίζει να εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας, υπογράμμισε η Κριστίν Λαγκάρντ. Παροδική η άνοδος του πληθωρισμού. Αυξημένες οι αγορές τίτλων υπό το έκτακτο πρόγραμμα χαλάρωσης το επόμενο τρίμηνο.

Λαγκάρντ: Η οικονομία της ευρωζώνης ανακάμπτει

Μετά τη συρρίκνωση στο πρώτο τρίμηνο του έτους, η οικονομία της ευρωζώνης αρχίζει σταδιακά να ξανανοίγει καθώς η κατάσταση με την πανδημία βελτιώνεται και οι εκστρατείες εμβολιασμού σημειώνουν πρόοδο, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου. 

Όπως υπογράμμισε η κα Λαγκάρντ, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μια ανάκαμψη του τομέα των υπηρεσιών και διατήρηση του δυναμισμού που χαρακτηρίζει τον τομέα της μεταποίησης.

«Αναμένουμε ότι η οικονομική δραστηριότητα θα επιταχυνθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς θα καταργούνται περαιτέρω περιοριστικά μέτρα», πρόσθεσε η ίδια. «Η άνοδος της καταναλωτικής δαπάνης, η ισχυρή παγκόσμια ζήτηση και η υποστηρικτική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική θα παράσχουν πολύτιμη στήριξη στην οικονομική ανάκαμψη», σημείωσε.

Η πρόβλεψη της ΕΚΤ για την ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης το 2021 αναβαθμίστηκε στο 4,6% και στο 4,7% για το 2022.

Ωστόσο, η ίδια προειδοποίησε ότι οι αβεβαιότητες παραμένουν, καθώς το βραχυπρόθεσμο οικονομικό outlook συνεχίζει να εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας και από το πώς θα αντιδράσει η οικονομία, όταν αρθούν τα μέτρα.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η κα Λαγκάρντ υποστήριξε ότι έχει ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες, κυρίως λόγω παροδικών παραγόντων και μιας αύξησης στις τιμές της ενέργειας. Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, προτού αρχίσει να διολισθαίνει καθώς θα υποχωρεί η επίδραση των παροδικών παραγόντων, τόνισε. 

Η ΕΚΤ προβλέπει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα παραμείνουν υποτονικές, πρόσθεσε.

H κα Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το Δ.Σ. θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα, επισημαίνοντας ότι θα παραμείνουν στα σημερινά ή και σε χαμηλότερα επίπεδα, μέχρι το outlook για τον πληθωρισμό να συγκλίνει αποφασιστικά προς τον στόχο για πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2%.

Η ίδια σημείωσε ακόμα πως το Δ.Σ. αναμένει ότι οι αγορές στοιχείων ενεργητικού υπό το έκτακτο πρόγραμμα χαλάρωσης θα συνεχιστούν το επόμενο τρίμηνο με αυξημένο ρυθμό, έναντι των πρώτων μηνών του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v