Μέρκελ-Ντράγκι σε UEFA: Κίνδυνος για εστία Covid το Γουέμπλεϊ

Τρομάζει η μετάλλαξη Δέλτα στη Βρετανία. Η UEFA αρνείται να αλλάξει το γήπεδο υποδοχής ημιτελικών και τελικού Euro 2020. «Ενεργήστε υπεύθυνα», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Μέρκελ-Ντράγκι σε UEFA: Κίνδυνος για εστία Covid το Γουέμπλεϊ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε σήμερα την UEFA να ενεργήσει υπεύθυνα σχετικά με τα σχέδια διεξαγωγής του τελικού του Euro 2020 στο Λονδίνο, εξαιτίας ανησυχιών για την ασφάλεια σχετικά με την εξάπλωση του κορωνοϊού στη Βρετανία.

«Ελπίζω ότι η UEFA θα ενεργήσει υπεύθυνα σε σχέση με τους αγώνες του Euro. Δεν θα ήθελα να βλέπω γεμάτα γήπεδα εκεί και υποστηρίζω όλες τις προσπάθειες της βρετανικής κυβέρνησης να επιβάλει τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής», δήλωσε η Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος μίλησε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία είπε ότι είναι ανησυχητική η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα.

Η UEFA πάντως ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν σχεδιάζει να αντικαταστήσει το Γουέμπλεϊ ως γήπεδο υποδοχής των ημιτελικών και του τελικού του Euro 2020.

Νωρίτερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι και άλλοι ζήτησαν τη μετακίνηση του τελικού από τη Βρετανία, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Covid-19.

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε 10.633 νέα κρούσματα Covid-19 και πέντε θανάτους τη Δευτέρα, αυξάνοντας τον αριθμό των 4,63 εκατομμυρίων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και 127.976 συνολικών θανάτων, σύμφωνα με το Reuters. Οι αριθμοί των κρουσμάτων αυξάνονται λόγω της εξάπλωσης της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία.

«Η UEFA, η αγγλική ομοσπονδία (FA) και οι αγγλικές αρχές συνεργάζονται στενά για τη διεξαγωγή των ημιτελικών και του τελικού του EURO στο Γουέμπλεϊ και δεν υπάρχουν σχέδια για αλλαγή του χώρου γι' αυτά τα παιχνίδια», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της UEFA.

Το Γουέμπλεϊ έχει προγραμματιστεί να φιλοξενήσει τους ημιτελικούς στις 6 και 7 Ιουλίου, πριν από τον τελικό της 11ης Ιουλίου.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα υγείας Πέτερ Λίζε τόνισε σχετικά: «Η υγεία είναι για εμάς προτεραιότητα. Η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα καθιστά αδύνατο 40.000 θεατές να δουν τον τελικό αγώνα στο γήπεδο του Λονδίνου».

Η εφημερίδα Times αποκάλυψε την Παρασκευή ότι η Βουδαπέστη ήταν ο εναλλακτικός χώρος που εξετάζεται για το Γουέμπλεϊ.

Ο Λίζε προέτρεψε τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσεφερίν να μην εξετάσει ως εναλλακτική λύση τη Βουδαπέστη, με την αιτιολογία ότι επιτρέπει πλήρη χωρητικότητα στο γήπεδο και τον κάλεσε να επιλέξει άλλο γήπεδο για τον τελικό, βάσει αποκλειστικά κριτηρίων δημόσιας υγείας.

Πάνω από 60.000 θεατές στο Γουέμπλεϊ για ημιτελικούς και τελικό

Στο μεταξύ, «πράσινο φως» για την παρουσία άνω των 60.000 θεατών στο Γουέμπλεϊ, στους ημιτελικούς και τον τελικό του EURO 2020, «άναψε» η βρετανική κυβέρνηση. Με το νέο αυτό μέτρο, το εμβληματικό στάδιο του Λονδίνου αναμένεται να φτάσει στο 75% της χωρητικότητας του για τους ημιτελικούς της 6ης και της 7ης Ιουλίου, καθώς και για τελικό της διοργάνωσης, την Κυριακή 11/7.

Προκειμένου να έχουν δικαίωμα εισόδου στο γήπεδο, οι φίλαθλοι θα πρέπει να επιδείξουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού ή να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, έχοντας κάνει τη δεύτεη δόση τουλάχιστον 14 ημέρες πριν τον αγώνα.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που περισσότεροι φίλαθλοι θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να περάσουν τις πύλες του Γουέμπλεϊ και να απολαύσουν τους τελικούς του EURO 2020. Καθώς συνεχίζουμε να προοδεύουμε στον οδικό χάρτη εξόδου από το lockdown, ύψιστη προτεραιότητά μας παραμένει η ασφάλεια του κοινού. Συνεργαστήκαμε πολύ στενά με την UEFA και την FA, ώστε να διασφαλίσουμε τη θέσπιση πολύ αυστηρών υγειονομομικών μέτρων, επιτρέποντας παράλληλα σε περισσότερους φιλάθλους να παρακολουθήσουν ζωντανά τη δράση», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, Ολιβερ Ντάουντεν.

Η σχετική ανακοίνωση δεν διευκρινίζει πάντως αν θα επιτραπεί η έλευση φιλάθλων από άλλες χώρες, κάτι που αποτέλεσε σημείο τριβής στις συζητήσεις της UEFA με τη βρετανική κυβέρνηση. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι επισκέπτες από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης είναι υποχρεωμένοι να μείνουν σε δεκαήμερη καραντίνα, μετά την άφιξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, χαιρέτισε την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης. «Αυτή η διοργάνωση υπήρξε ένας φάρος ελπίδας για να καθησυχάσει τους ανθρώπους ότι επιστρέφουμε σε έναν πιο φυσιολογικό τρόπο ζωής και αυτό είναι ένα περαιτέρω βήμα σε αυτόν τον δρόμο», δήλωσε ο Σλοβένος.

Επίθεση Γερμανών-Γάλλων στην UEFA για το φωτισμό της Allianz Arena

Την ίδια ώρα, Γερμανία και Γαλλία πέρασαν στην επίθεση απέναντι στην UEFA, μετά την άρνηση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας στο αίτημα του δημάρχου του Μονάχου να φωτίσει το Allianz Arena με τα χρώματα του ουράνιου τόξου της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ την Τετάρτη, για το αυριανό παιχνίδι Euro 2020 εναντίον της Ουγγαρίας (22:00), ως διαμαρτυρία ενάντια σε νόμο που θεωρείται πως δημιουργεί διακρίσεις και ψηφίστηκε αυτήν την εβδομάδα από την πλειοψηφία του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

«Αγαπητή UEFA, είσαι χειρότερη από ό,τι νόμιζα. Ντροπή σου!» έγραψε ο γενικός γραμματέας του συγκυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), Λαρς Κλίνγκμπεϊλ. Η υποψήφια των Πρασίνων για την Καγκελαρία, Αναλένα Μπέρμπορκ, κάλεσε τους φιλάθλους να κρατήσουν σημαίες με τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Ο Δήμος του Μονάχου αποφάσισε επίσης ότι θα φωτίσει πολλά κτίρια με ουράνιο τόξο στην πόλη, μετά την «επαίσχυντη» απόφαση της UEFA, όπως την χαρακτήρισε ο Σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Μονάχου, Ντίτερ Ράιτερ.

«Στο Μόναχο με κανέναν τρόπο δεν θα επιτρέψουμε στον εαυτό μας να εμποδιστεί να στείλει ένα σαφές μήνυμα στην Ουγγαρία και τον κόσμο σχετικά με τις διακρίσεις κατά των ομοφυλοφίλων», είπε στους δημοσιογράφους.

Στη Γαλλία, ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμέν Μπον, δήλωσε στο AFP ότι «λυπάται» μετά την απόφαση της UEFA: «Λυπάμαι γι΄ αυτήν την απόφαση, νομίζω ότι θα ήταν ένα πολύ ισχυρό σύμβολο, είμαστε πέρα από ένα πολιτικό μήνυμα, είναι ένα μήνυμα βαθιών αξιών».

Ο Μπον, μιλώντας κατά την άφιξή του σε συνάντηση με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στο Λουξεμβούργο, εξέφρασε την «πολύ έντονη γαλλική ανησυχία» για τον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα στην Ουγγαρία.

Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε την περασμένη Τρίτη στην Ουγγαρία, θα οδηγήσει, σύμφωνα με ΜΚΟ, στην απαγόρευση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, διαφημίσεων, βιβλίων ή σειρών στις οποίες αναφέρεται η ομοφυλοφιλία.

Η UEFA, εξηγώντας την άρνησή της στο σχετικό αίτημα, εξήγησε ότι το EURO «είναι μια πολιτικά και θρησκευτικά ουδέτερη οργάνωση. Δεδομένου του πολιτικού πλαισίου αυτού του συγκεκριμένου αιτήματος, αφού πρόκειται για ένα μήνυμα που στοχεύει σε μια απόφαση που έλαβε το εθνικό ουγγρικό κοινοβούλιο, η UEFA πρέπει να απορρίψει αυτό το αίτημα».

Πάντως αντιδράσεις υπήρξαν και από παίκτες και ομάδες. Είναι χαρακτηριστικό, ανάμεσα σε άλλα, ότι η Βόλφσμπουργκ φώτισε με τα χρώματα του ουράνιου τόξου το δικό της γήπεδο, ενώ ο Αντουάν Γκριεζμάν «ανέβασε» στα social media την Allianz Arena με αυτό τον φωτισμό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v