Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξτρα δασμό 15% επιβάλλει η Ρωσία σε εξαγωγές μετάλλων

Με μια άνευ προηγουμένου κίνηση, η Μόσχα επιβάλλει επιπλέον δασμό στις εξαγωγές σιδήρου, αλουμινίου και άλλων μετάλλων. Το πλήγμα για τις ρωσικές επιχειρήσεις και η ευκαιρία για τις ανταγωνιστικές.

Εξτρα δασμό 15% επιβάλλει η Ρωσία σε εξαγωγές μετάλλων

Νέα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά μετάλλου δημιουργεί η απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να επιβάλει δασμό 15% στις εξαγωγές σιδήρου, νικελίου, χαλκού και αλουμινίου από την 1η Αυγούστου και έως τα τέλη της φετινής χρονιάς.

Η VTB Capital κάνει λόγο για πρωτοφανή κίνηση. Υπολογίζει ότι η Rusal και παραγωγοί σιδήρου θα χάσουν 24% και 1115% των EBITDA τους αντίστοιχα. Και όπως είναι φυσικό, από τις εξελίξεις επωφελούνται άλλες ανταγωνιστικές εταιρείες στην Ευρώπη και αλλού, όπως για παράδειγμα η Mytilineos στον χώρο του αλουμινίου.

Στην ανάλυση της VTB Capital σημειώνεται ότι παραμένει άγνωστο το εάν ο συγκεκριμένος δασμός επεκταθεί και το 2022 ή μετεξελιχθεί σε ένα νέο φορολογικό πλαίσιο. Δεδομένου όμως ότι η Ρωσία είναι καθαρός εξαγωγέας στα παραπάνω μέταλλα, πιστεύει ότι θα οδηγήσει σε μείωση των εγχώριων τιμών στο ποσοστό του δασμού σε όρους δολαρίου/τόνο.

Χαρακτηριστικό των συνεπειών της παραπάνω απόφασης για τις ρωσικές εταιρείες είναι ότι ονόματα όπως οι Norilsk Nickel, UC Rusal, Severstal, MMK, NLMK, Evraz θα απωλέσουν από 4% έως και 24% των αναμενόμενων φετινών τους προβλεπόμενων EBITDA.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v