Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψηφιακό ευρώ: Ετοιμη η ΕΚΤ να περάσει στο επόμενο στάδιο

Πότε θα μπορούσαν οι πολίτες της ευρωζώνης να έχουν στην κατοχή τους ένα εικονικό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας. Πόσο εκτιμά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι θα διαρκέσει η επόμενη φάση.

Ψηφιακό ευρώ: Ετοιμη η ΕΚΤ να περάσει στο επόμενο στάδιο

Το επόμενο βήμα στην... επανεφεύρεση των χρημάτων της περιοχής πρόκειται να κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς βαδίζει προς τη δημιουργία ενός ψηφιακού ευρώ.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αποφασίσουν την Τετάρτη εάν θα μεταβούν σε μια διερευνητική φάση, η οποία όπως εκτιμά η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα διαρκέσει περίπου δύο χρόνια. Τελικά, οι πολίτες της ευρωζώνης θα μπορούσαν να κατέχουν ένα εικονικό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας έως τα μέσα αυτής της δεκαετίας.

«Θα αγγίξει τη ζωή των ανθρώπων με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο», δήλωσε η Λαγκάρντ στην τηλεόραση του Bloomberg την Κυριακή. «Αυτό που έχουμε ακούσει από τους πολίτες είναι ότι θέλουν να προστατεύεται η ιδιωτικότητα. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επιταχύνεται η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Ετσι σε κάθε πτυχή πρέπει να επιτύχουμε τη σωστή ισορροπία».

Εάν η ΕΚΤ ακολουθήσει αυτή τη διαδρομή, θα βαδίσει στα βήματα της Κίνας, όπου έχουν ξεκινήσει δοκιμές σε αρκετές πόλεις. Τα νησιά της Ανατολικής Καραϊβικής, συμπεριλαμβανομένης της Γρενάδας και του Αγίου Χριστόφορου και Νέβις, έχουν ήδη κυκλοφορήσει το δικό τους ψηφιακό νόμισμα. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Τράπεζα της Αγγλίας εξετάζουν επίσης αυτή την πιθανότητα για τις οικονομίες τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v