Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρομάζει το φάντασμα του στασιμοπληθωρισμού αλά... 1970

Alert από τον κορυφαίο ιστορικό της οικονομίας Niall Ferguson. Αμφισβητεί την άποψη της Fed και οικονομολόγων για παροδική αύξηση του πληθωρισμού. Τα διδάγματα από τα λάθη του '60 και οι φόβοι να επαναληφθούν.

Τρομάζει το φάντασμα του στασιμοπληθωρισμού αλά... 1970

Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να επαναλάβει την πορεία που είχε στο τέλος της δεκαετίας του 1960, η οποία έθεσε τα θεμέλια για σταθερά υψηλό πληθωρισμό την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με τον κορυφαίο ιστορικό της οικονομίας Niall Ferguson.

Καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις αναζωπυρώνονται, δημιουργείται ένα κοκτέιλ φόβου που φέρνει στο προσκήνιο φαντάσματα περασμένων δεκαετιών, όταν το '70 ο στασιμοπληθωρισμός, δηλαδή o συνδυασμός πολύ χαμηλής, ή στάσιμης ανάπτυξης έως υφεσιακών πιέσεων στην οικονομία, σε συνδυασμό με την ανοδική τροχιά στις τιμές, ήταν ο δράκος που δάγκωνε τα πάντα στο πέρασμά του, σχολιάζουν αναλυτές.

Μιλώντας στο CNBC, ο Ferguson είπε ότι ως αποτέλεσμα της απόκρισης στην πανδημία Covid-19 με παρόμοιο τρόπο όπως στην Παγκόσμια Οικονομική Κρίση του 2008, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αντιμετωπίζουν τώρα μια νέα πρόκληση με τη μορφή του αυξανόμενου πληθωρισμού.

«Αυτό που είναι ενδιαφέρον στις καταστροφές είναι ότι το ένα μπορεί να οδηγήσει σε ένα άλλο. Μπορείτε να μεταβείτε από μια καταστροφή δημόσιας υγείας σε μια δημοσιονομική, νομισματική και δυνητικά πληθωριστική καταστροφή», δήλωσε στο φόρουμ Ambrosetti στην Ιταλία.

«Δεν είναι τόσο μεγάλη καταστροφή, δεν σκοτώνει ανθρώπους, αλλά η άνοδος του πληθωρισμού θα ήταν πρόβλημα».

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού θα είναι «παροδική», αλλά ο Ferguson το αμφισβητεί. «Πόσο καιρό είναι το παροδικό; Σε ποιο σημείο αλλάζουν ριζικά οι προσδοκίες, ειδικά αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ λέει στον κόσμο «αλλάξαμε το καθεστώς στόχευσης του πληθωρισμού και δεν μας πειράζει αν ο πληθωρισμός υπερβεί τον στόχο για λίγο»; διερωτάται ο Ferguson.

«Eχω την αίσθηση ότι δεν κατευθυνόμαστε προς τη δεκαετία του 1970, αλλά θα μπορούσαμε να ξαναδούμε τα τέλη της δεκαετίας του 1960, όταν ο διάσημος πρόεδρος της Fed τότε, McChesney Martin, έχασε τον έλεγχο των προσδοκιών για τον πληθωρισμό».

Ο Ferguson σημείωσε ότι ο υψηλός πληθωρισμός της δεκαετίας του '70 ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του '60, προσθέτοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να συμπεράνουμε με σιγουριά ότι η τρέχουσα θέρμανση είναι παροδική.

Ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε στο 5,4% στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, σημειώνοντας το μεγαλύτερο άλμα από τον Αύγουστο του 2008, με ανατιμήσεις σε σειρά αγαθών και το κόστος ζωής να αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 13 ετών.

Στο πιο υψηλό σημείο των τελευταίων 10 ετών - στο 3%-  ανήλθε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Αύγουστο.

Αμερική, Ευρώπη και Κίνα αναπτύσσονται πιο αργά απ’ όσο ήλπιζαν οι επενδυτές, με τις τιμές καταναλωτή να αυξάνονται γρήγορα και να προκαλούν πονοκεφάλους στους αρχιτραπεζίτες που "τυπώνουν" διαρκώς χρήμα για να στηρίξουν τις οικονομίες διεθνώς, στη σκιά της Covid-19 και των αδυναμιών που έχει κληροδοτήσει -πάνω από μια δεκαετία- το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης του 2008-9, με ορόσημο την κατάρρευση της Lehman Brothers. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v