Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωτιά πόνου στον ευρω-νότο από το ράλι στις τιμές ρεύματος

Πού διαμορφώνονται τα προθεσμιακά συμβόλαια στα χρηματιστήρια ενέργειας σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Ελλάδα. Κούρσα στη Βρετανία, καθώς η Ιρλανδία προειδοποίησε για κίνδυνο γενικευμένων μπλακ άουτ.

Πρωτιά πόνου στον ευρω-νότο από το ράλι στις τιμές ρεύματος

Σκληρή μέρα για τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Ολες οι χώρες καταγράφουν (εκτός των Σκανδιναβικών) τιμές χονδρεμπορικής πάνω από €100 ανά MWh. Ακόμη και η Πολωνία, η οποία συνήθως είναι χαμηλότερα.

Πρωταθλητής ακρίβειας είναι ο πολύπαθος ευρω-νότος. Ιδιαίτερα χτυπημένος από την κρίση του ευρώ που ξέσπασε πριν από μια δεκαετία και τώρα δέχεται τα πιο ισχυρά πλήγματα στο πεδίο των ενεργειακών τιμών που έχουν εκτοξεύσει τα τιμολόγια πιέζοντας δραματικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Στα συμβόλαια της "επόμενης ημέρας" στα χρηματιστήρια ενέργειας οι τιμές διαμορφώνονται πάνω από 150 ευρώ ανά MWh σε Ισπανία και Πορτογαλία, στην Ιταλία ξεπερνούν τα 145 ευρώ ανά MWh και τα 140 ευρώ ανά MWh στην Ελλάδα.

Το ράλι καλά κρατεί. Σημειώνεται πως η Ελλάδα είχε τον Αύγουστο την υψηλότερη, κατά μέσο όρο, χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρισμού σε όλη την Ευρώπη, με 121,72 ευρώ/MWh.

Στις προθεσμιακές αγορές ενέργειας στη Γαλλία οι τιμές συμβολαίου 1 έτους (ένα κρίσιμο σημείο αναφοράς, που ουσιαστικά χρησιμοποιείται για αντιστάθμιση των τιμών Cal 2022) έχει αυξηθεί πάνω από τα 100 ευρώ ανά MWh για πρώτη φορά. Ασύλληπτες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για την Ευρώπη.

Παράλληλα, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στη Βρετανία εκτοξεύτηκαν, καθώς η Ιρλανδία προειδοποίησε για έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε γενικευμένα μπλακ άουτ, καθώς το ενεργειακό κόστος της ενέργειας σπάει ρεκόρ σε Ισπανία, Γερμανία και Γαλλία, μεταδίδει το Bloomberg.

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ενεργειακή κρίση καθώς οι προμήθειες φυσικού αερίου παραμένουν κάτω από αυτό που απαιτείται για την ικανοποίηση της ζήτησης.

Οποιαδήποτε απροσδόκητη αναταραχή ή διακοπή στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, όπως η διακοπή λειτουργίας ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής ή η απότομη πτώση του ανέμου στα αιολικά, μπορεί να οδηγήσει τις ήδη ασταθείς τιμές ακόμη υψηλότερα, δυναμώνοντας τον πόνο για τους καταναλωτές καθώς πλησιάζει η χειμερινή περίοδος και οι ανάγκες για θέρμανση.

Υπενθυμίζεται ότι μια ημέρα πριν, η τιμή των δικαιωμάτων ρύπων CO2, στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας εκπομπών αέριων ρύπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του μεγαλύτερου στον κόσμο, σκαρφάλωσαν στα 62 €/τόνο, μια ανάσα από το ιστορικό υψηλό.

Στο πρώτο εξάμηνο, η μέση τιμή των δικαιωμάτων διαμορφώθηκε στα 43,9 ευρώ ανά τόνο CO2, αυξημένη κατά σχεδόν 100% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Παρατηρείται ένας σταθερός ρυθμός αύξησης των χονδρεμπορικών τιμών ενέργειας τους τελευταίους τρεις μήνες, που δεν αναμένεται να ανακοπεί εύκολα, με δεδομένη την ανοδική πορεία των τιμών του φυσικού αερίου και του κόστους των ρύπων CO2, που βαρύνουν τη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v