Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ακριβό φυσικό αέριο κλείνει εργοστάσια στη Μεγάλη Βρετανία

Επίθεση στο πορτοφόλι των νοικοκυριών σε Ευρώπη και Αγγλία από τις ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας, στις πρώτες ύλες και στα τρόφιμα. Φόβοι για ελλείψεις αερίου τον χειμώνα και μπλακ άουτ. Τριπλασιάστηκε το κόστος.

Το ακριβό φυσικό αέριο κλείνει εργοστάσια στη Μεγάλη Βρετανία

Το ράλι στις τιμές φυσικού αερίου ανάγκασε ένα μεγάλο όμιλο στον χώρο των λιπασμάτων, την CF Industries, να ανακοινώσει ότι κλείνει επ’ αόριστον δύο εργοστάσια στη Μεγάλη Βρετανία, με απροσδιόριστο τον χρόνο επαναλειτουργίας τους.

Η κίνηση έρχεται σε μια στιγμή που η Ευρώπη αντιμετωπίζει ακραία πίεση στην προμήθεια, με τις τιμές αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας να σπάνε ρεκόρ κάθε μέρα. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να γεμίσουν οι αποθήκες πριν αρχίσει ο χειμώνας καθώς η ροή από μεγάλους προμηθευτές, όπως η Ρωσία και η Νορβηγία, παραμένει περιορισμένη. Μάχη δίνεται και για φορτία υγροποιημένου αερίου, καθώς η Ασία αγοράζει φορτία για να καλύψει τις δικές της ανάγκες.

Η κρίση, σημειώνει το Bloomberg, μπορεί να έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις. Το ράλι στις τιμές δημιουργεί κίνδυνο για διακοπές ηλεκτροδότησης τον χειμώνα, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Τα μπλακ άουτ μπορεί να οδηγήσουν τις τιμές ακόμα υψηλότερα, ενώ η εικόνα δημιουργεί προβληματισμό για την πορεία του πληθωρισμού. Αλλωστε στο αυξημένο ενεργειακό κόστος προστίθεται και η αύξηση και οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες.

Οι σφιχτές συνθήκες σε ό,τι αφορά την προμήθεια σχεδόν των πάντων, από αλουμίνιο σε δημητριακά και στο πετρέλαιο, δημιουργούν φόβους για μακροπρόθεσμη αύξηση πληθωρισμού. Τα αυξημένα κόστη για τη θέρμανση του σπιτιού θα πλήξουν το πορτοφόλι των νοικοκυριών, σε μια στιγμή που ήδη επιβαρύνονται με αυξημένο κόστος για τρόφιμα.

Σημειώνεται ότι οι βασικοί δείκτες για τις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τη Βρετανία έχουν τριπλασιαστεί φέτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v