Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκρηξη πληθωρισμού στις ΗΠΑ, στο 6,2% τον Οκτώβριο

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1990 σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός τον περασμένο μήνα, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών. Στο 4,6% ο δομικός πληθωρισμός.

Εκρηξη πληθωρισμού στις ΗΠΑ, στο 6,2% τον Οκτώβριο

Μεγάλη άνοδο κατέγραψε ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης ενισχύθηκε 0,9% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο και 6,2% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020. Αυτή είναι η μεγαλύτερη άνοδος από τον Δεκέμβριο του 1990.

Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα κινηθεί 0,6% και 5,9% υψηλότερα αντίστοιχα. 

Τον Σεπτέμβριο ο δείκτης είχε αυξηθεί κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και 5,4% σε ετήσια βάση.

Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος δεν συμπεριλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, πραγματοποίησε άλμα 4,6% σε ετήσια βάση μετά από άνοδο 4,3% τον Σεπτέμβριο. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Νοέμβριο του 1990.

Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα ενισχυθεί 4%.

Oι τιμές των καυσίμων εκτινάχτηκαν 12,3% τον περασμένο μήνα, ενώ τον τελευταίο χρόνο έχουν ενισχυθεί 59,1%. Συνολικά οι τιμές της ενέργειας κινήθηκαν 4,8% υψηλότερα τον Οκτώβριο ενώ τους τελευταίους 12 μήνες έχουν σημειώσει άνοδο 30%.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 2,5% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο και κατά 26,6% σε σχέση με τον Οκτώβριο του περασμένου έτους. Οι τιμές των καινούργιων αυτοκινήτων ενισχύθηκαν 1,4% και 9,8% αντίστοιχα.

Σε ξεχωριστή έκθεση, το υπουργείο Εργασίας ανέφερε ότι οι πραγματικοί μισθοί υποχώρησαν 0,5% από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο, αν ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός, καθώς η άνοδος του μέσου ωρομίσθιου κατά 0,4% αντισταθμίστηκε από τη μηνιαία άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 0,9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v