Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alert από ΗΠΑ: Η Ρωσία μπορεί να σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία

Εν μέσω εντάσεων μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών για τους μετανάστες και τον ενεργειακό εφοδιασμό, αξιωματούχοι των ΗΠΑ ενημέρωσαν τους ομολόγους τους στην ΕΕ για την ανησυχία τους για μία πιθανή στρατιωτική επιχείρηση. Τι απαντά η Μόσχα.

Alert από ΗΠΑ: Η Ρωσία μπορεί να σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς η Ρωσία μπορεί να σταθμίζει μία πιθανή εισβολή στην Ουκρανία, εν μέσω εντάσεων μεταξύ Μόσχας και ΕΕ για τους μετανάστες και τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, με την Ουάσινγκτον να παρακολουθεί στενά τη συσσώρευση ρωσικών δυνάμεων κοντά στα ουκρανικά σύνορα, αξιωματούχοι των ΗΠΑ ενημέρωσαν τους ομολόγους τους στην ΕΕ για τις ανησυχίες τους σχετικά με μία πιθανή στρατιωτική επιχείρηση, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα.

Οι εκτιμήσεις πιστεύεται ότι βασίζονται σε πληροφορίες που οι ΗΠΑ δεν έχουν μοιραστεί ακόμη με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κάτι που θα έπρεπε να συμβεί πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για συλλογική απάντηση, ανέφεραν οι πηγές.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε το απόγευμα της Πέμπτης ότι οι ΗΠΑ διαβουλεύονται με τους συμμάχους τους όσον αφορά τη συσσώρευση στρατευμάτων, θεωρούν την Ουκρανία εταίρο και καταδικάζουν κάθε επιθετική ενέργεια από τη Ρωσία.

Η Ρωσία λέει ότι η στρατιωτική ανάπτυξη στο έδαφός της είναι ένα εσωτερικό ζήτημα και αρνείται κάθε επιθετική πρόθεση, ενώ κατηγορεί τις ΗΠΑ για πρόκληση με πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στο έδαφός της αυτή την εβδομάδα. 

«Εχουμε επανειλημμένα πει  ότι η κίνηση των ενόπλων δυνάμεών μας στην επικράτειά μας δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το Reuters.

Η τελευταία μετακίνηση στρατευμάτων και αρμάτων μάχης της Ρωσίας προς την Ουκρανία ώθησε τον διευθυντή της CIA Bill Burns να επισκεφθεί τη Μόσχα αυτό τον μήνα, όπου μίλησε τηλεφωνικά με τον Πούτιν. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε επίσης από τον Πούτιν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στη σύμμαχο της Ρωσίας, Λευκορωσία, για να εκτονωθεί η κρίση με τους χιλιάδες μετανάστες από τη Μέση Ανατολή που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα με την Πολωνία στην ΕΕ. Ο Πούτιν αρνήθηκε.

Η Μέρκελ και ο Πούτιν μίλησαν ξανά την Πέμπτη για την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο. Ο Ρώσος ηγέτης επέκρινε την εικαζόμενη χρήση πολεμικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Ουκρανία, κατά παράβαση προηγούμενης συμφωνίας και την αμερικανική στρατιωτική δραστηριότητα στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η προειδοποίηση των ΗΠΑ για την Ουκρανία έρχεται στην κορύφωση της πιο πρόσφατης αντιπαράθεσης μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας, ενός στενού συμμάχου της Ρωσίας. Και παίζει εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, παρά τη δέσμευση του Πούτιν να αυξήσει τις παραδόσεις από αυτή την εβδομάδα. Η Ρωσία πιέζει ώστε οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές να δώσουν γρήγορα έγκριση για τη λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία προς τη Γερμανία, ένα έργο στο οποίο αντιτίθενται οι ΗΠΑ και η Ουκρανία, ως κίνδυνο για την ασφάλεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v