Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο sell off για την τουρκική λίρα μετά τη μείωση επιτοκίων

Πρώτη φορά η ισοτιμία ξεπερνά τις 11 λίρες ανά δολάριο, βουτιά 4,8% για το νόμισμα. Αν και οι τιμές καταναλωτή καταγράφουν άλμα κοντά στο 20%, η κεντρική τράπεζα αποφάσισε πτώση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης, στο 15%.

Νέο sell off για την τουρκική λίρα μετά τη μείωση επιτοκίων

Κατρακυλά η τουρκική λίρα μετά τη δημοσίευση της απόφασης για νέα μείωση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, ενώ αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέα πτώση τον Δεκέμβριο. Το νόμισμα επεκτείνει τη βουτιά του και χάνει 4,8%, φτάνοντας σε νέο ιστορικό χαμηλό, στις 11,14 λίρες ανά δολάριο.

 

Σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες των αναλυτών, η κεντρική τράπεζα αποφάσισε πτώση επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης στη σημερινή της συνεδρίαση, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παραμένει κοντά στο 20% και παρά τις προειδοποιήσεις για χτύπημα στο νόμισμα. Πλέον τα επιτόκια διαμορφώνονται στο 15% από 16% που ήταν πριν.

Το νόμισμα έχει χάσει πάνω από 30% μέχρι στιγμής φέτος έναντι του δολαρίου. Η υποτίμηση της λίρας -η χειρότερη στις αναδυόμενες αγορές- αυξάνει τις τιμές μέσω των εισαγωγών, ενώ η λίρα πλήττεται επίσης από την πρόσφατη άνοδο του δολαρίου. 

Η πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται σε παράγοντες από την πλευρά της προσφοράς, όπως η άνοδος των τροφίμων και των εισαγωγών, ιδίως της ενέργειας, και οι περιορισμοί της προσφοράς και η εξέλιξη της ζήτησης, αναφέρει η κεντρική τράπεζα.

Η αναθεώρηση της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής άρχισε να επηρεάζει θετικά τα εμπορικά δάνεια. Επιπλέον, παρακολουθούνται στενά οι εξελίξεις στα καταναλωτικά δάνεια, προσθέτει.

«Η Επιτροπή αναμένει ότι οι παροδικές επιπτώσεις των παραγόντων από την πλευρά της προσφοράς και άλλων παραγόντων πέραν του ελέγχου της νομισματικής πολιτικής στις αυξήσεις των τιμών θα διατηρηθούν μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2022».

 

Ερντογάν: Θα απαλλάξω την Τουρκία από τη «μάστιγα» των υψηλών επιτοκίων

Να απελευθερώσει την Τουρκία από τη «μάστιγα» των υψηλών επιτοκίων δεσμεύτηκε ο Ερντογάν, μία μέρα πριν από τη σημερινή κρίσιμη απόφαση της κεντρικής τράπεζας.

Οπως μετέδωσαν οι Financial Times, ο Τούρκος πρόεδρος, πολέμιος των υψηλών επιτοκίων, ασκεί πιέσεις στην κεντρική τράπεζα, παρά τις προειδοποιήσεις ότι η αύξηση επιτοκίων κινδυνεύει να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό και να ενισχύσει την πίεση στην τουρκική λίρα.

«Θα άρουμε τη μάστιγα των (υψηλών) επιτοκίων από τις πλάτες του λαού μας», είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του στο κοινοβούλιο. «Λυπάμαι για τους φίλους μας (στο κυβερνών κόμμα) που υπερασπίζονται (υψηλά) επιτόκια, αλλά δεν μπορώ και δεν θα βαδίσω στον ίδιο δρόμο με αυτούς».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v