Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ποιες χώρες έχει φτάσει η μετάλλαξη Ομικρον

Δύσκολο να περιοριστούν οι περιπτώσεις - η πρώτη της Ιταλίας ταξίδεψε σε όλη τη χώρα για μέρες πριν βγει θετικό το τεστ. Μοριακές εξετάσεις και μάσκες στη μάχη ρίχνει η Βρετανία. Κλείνει σύνορα η Ιαπωνία. Ο χάρτης της νέας παραλλαγής.

Σε ποιες χώρες έχει φτάσει η μετάλλαξη Ομικρον

Η παραλλαγή της Ομικρον, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, έχει εξακριβωθεί σε τουλάχιστον 12 άλλες χώρες. Οι περισσότερες μέχρι στιγμής έχουν αναφέρει εισαγόμενα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε ταξιδιώτες από την αφρικανική χώρα και άλλα μέρη. Ωστόσο, η εξάπλωση δείχνει τις δυσκολίες περιορισμού των νέων στελεχών της Covid-19.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το Ισραήλ, για παράδειγμα, ενημέρωσε ότι ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα που έφτασε από το Μαλάουι επέβαινε σε λεωφορείο από το Τελ Αβίβ. Το πρώτο κρούσμα της Ιταλίας ταξίδεψε σε όλη τη χώρα για μέρες πριν βγει θετικό. Οι ερευνητές σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται για να κατανοήσουν τον πλήρη αντίκτυπο του νέου στελέχους και οι κυβερνήσεις έχουν απαγορεύσει την είσοδο σε ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική και τις γειτονικές χώρες, λόγω ανησυχιών ότι η Ομικρον θα μπορούσε να ξεφεύγει από την προστασία των εμβολίων ή να τροφοδοτήσει νέα έξαρση της Covid.

Σε ποιες χώρες έχει εντοπιστεί η μετάλλαξη Ομικρον:

Νότια Αφρική

Τα πρώτα δείγματα τεστ PCR έδειξαν ότι το 90% των 1.100 νέων περιπτώσεων που αναφέρθηκαν μεσοβδόμαδα στην περιοχή της Νότιας Αφρικής που περιλαμβάνει το Γιοχάνεσμπουργκ προκλήθηκαν από τη νέα παραλλαγή

Μποτσουάνα

Τουλάχιστον 19 κρούσματα

Ηνωμένο Βασίλειο

Τουλάχιστον εννέα επιβεβαιωμένες περιπτώσεις - τρεις συνδέονται σίγουρα με ταξίδι στη Νότια Αφρική

Ολλανδία

Δεκατρεις μολύνσεις σε ταξιδιώτες από Νότια Αφρική

Δανία

Δύο κρούσματα σε αφίξεις από Νότια Αφρική

Βέλγιο

Μία περίπτωση

Ισραήλ

Ενα κρούσμα και άλλα ύποπτα έως τις 27 Νοεμβρίου

Ιταλία

Ενα κρούσμα που μετακινήθηκε στη χώρα πριν βγει θετικό

Αυστρία

Η παραλλαγή εντοπίστηκε στην περιοχή του Τιρόλου, σε ένα πρόσωπο που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη Νότια Αφρική, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Πορτογαλία

Δεκατρία κρούσματα

Τσεχία

Μία περίπτωση, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης

Χονγκ Κονγκ

Δύο κρούσματα σε καραντίνα σε ξενοδοχείο

Αυστραλία

Δύο άτομα, στην Πολιτεία Νέα Νότια Ουαλία. Και τα δύο είχαν ταξιδέψει από τη Νότια Αφρική. Η χώρα αναστέλλει το σχέδιο για άνοιγμα των συνόρων σε φοιτητές και εξειδικευμένους εργαζομένους.

Μοριακά τεστ και μάσκες στη μάχη κατά Ομικρον στη Βρετανία

Πιο αυστηροί κανόνες για την πανδημία θα τεθούν σε ισχύ στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτή την εβδομάδα, καθώς η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον επιδικώκει να κερδίσει «πολύτιμες εβδομάδες» για να προσδιορίσει τους κινδύνους που θέτει η μετάλλαξη Ομικρον.

Ολοι οι ταξιδιώτες που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις 4μμ στις 30 Νοεμβρίου πρέπει να υποβάλονται σε PCR τεστ τη δεύτερη μέρα της παραμονής τους ή πριν από αυτή και να βρίσκονται σε απομόνωση μέχρι να βγει αρνητικό αποτέλεσμα.

Η μάσκα θα είναι και πάλι υποχρεωτική στα καταστήματα και άλλους εσωτερικούς χώρους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οι ενισχυτικές δόσεις μπορεί επίσης να εγκριθούν για περισσότερες ηλικιακές ομάδες εντός των ημερών, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Sajid Javid.

Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να έχει καταγράψει εννέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, αλλά η υπηρεσία υγειονομικής ασφάλειας προειδοποίησε την Κυριακή ότι είναι «πολύ πιθανό» να εντοπιστούν περισσότερα τις επόμενες ημέρες. Η έρευνα δείχνει ότι η Ομικρον μπορεί να βρίσκεται ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και περίπου 10 ημέρες.

Κλείνει τα σύνορα η Ιαπωνία

Η Ιαπωνία κλείνει από αύριο Τρίτη τα σύνορά της σε όλους τους αλλοδαπούς ταξιδιώτες, για να αποφύγει την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορωνοϊού στο έδαφός της, ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση, μόλις τρεις εβδομάδες αφού χαλάρωσε ορισμένους περιορισμούς, επιτρέποντας την είσοδο σε ξένους επιχειρηματίες, φοιτητές και ασκούμενους.

«Θα απαγορεύσουμε τις εισόδους αλλοδαπών από όλο τον κόσμο από την 30ή Νοεμβρίου», δήλωσε ο πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα.

Σε εξέλιξη οι έρευνες για τα εμβόλια

Οι εταιρείες κατασκευής εμβολίων έχουν ανακοινώσει ότι οι έρευνες για την Ομικρον είναι ήδη σε εξέλιξη. Ενώ μένει να δούμε πώς ανταποκρίνεται η μετάλλαξη στα τρέχοντα εμβόλια ή αν απαιτούνται νέα, ο επικεφαλής του τομέα ιατρικής της Moderna, Paul Burton, δήλωσε την Κυριακή ότι η εταιρεία θα μπορούσε να κυκλοφορήσει ένα αναδιαμορφωμένο εμβόλιο κατά της παραλλαγής στις αρχές της νέας χρονιάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v