Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισραήλ: Πρώτα σημάδια ότι τα εμβόλια καλύπτουν την Ομικρον

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο της Pfizer έναντι της νέας παραλλαγής. Τρομάζει η ταχύτητα εξάπλωσης της νέας μετάλλαξης. Ομικρον έναντι Δέλτα: Πόσο πιο μεταδοτική είναι.

Ισραήλ: Πρώτα σημάδια ότι τα εμβόλια καλύπτουν την Ομικρον

Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού τους τελευταίους έξι μήνες ή έχουν κάνει ενισχυτική δόση προστατεύονται και από την παραλλαγή Ομικρον, δήλωσε ο υπουργός Υγείας του Ισραήλ Nitzan Horowitz, μετά τον εντοπισμό ακόμη δύο κρουσμάτων στη χώρα, ανεβάζοντας το σύνολο σε τέσσερα.

«Τις επόμενες ημέρες, θα έχουμε πιο ακριβείς πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της Όμικρον, αλλά υπάρχει ήδη περιθώριο αισιοδοξίας και υπάρχουν αρχικές ενδείξεις ότι όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή έχουν κάνει την ενισχυτική δόση είναι επίσης προστατευμένοι από αυτή τη μετάλλαξη», είπε.

«Το εμβόλιο είναι πραγματικά κρίσιμο αυτή τη στιγμή. Οποιος εκτεθεί στη μετάλλαξη χωρίς να έχει εμβολιαστεί, θα θέσει τον εαυτό του σε περιττό κίνδυνο».

Οπως μεταδίδει η Jerusalem Post, ρεπορτάζ του ισραηλινού τηλεοπτικού σταθμού Channel 12 ανέφερε ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης Όμικρον από ό,τι έναντι της Δέλτα, 90% σε αντίθεση με 95%, ενώ είναι εξίσου αποτελεσματικό, περίπου 93%, στην πρόληψη σοβαρών συμπτωμάτων σε αυτούς που έχουν κάνει αναμνηστική δόση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ικανότητα της μετάλλαξης να μολύνει είναι υψηλότερη από τη Δέλτα, αλλά όχι όσο φοβόμασταν -περίπου 1,3 φορές υψηλότερη.

Ταυτόχρονα, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, έχουν 2,4 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα.

Η επικεφαλής των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας Dr. Sharon Alroy-Preis δήλωσε ότι τα πρώτα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της Όμικρον αναμένεται να κοινοποιηθούν στο Ισραήλ από τη Νότια Αφρική την Τρίτη.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι η πολύ γρήγορη εξάπλωση αυτής της μετάλλαξης στη Νότια Αφρική», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι τα καθημερινά κρούσματα αυξήθηκαν από 200 σε 2.000, σε 10 μέρες.
«Από ό,τι ακούμε, οι εμβολιασμένοι δεν έχουν σημαντικά συμπτώματα, είναι ήπια νόσος, αλλά προς το παρόν πρόκειται για αρχικές πληροφορίες. Σήμερα θα υπάρξουν τα πρώτα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου».

Η Alroy-Preis εξήγησε την αναγκαιότητα χρήσης του συστήματος ιχνηλάτησης για τον εντοπισμό όσων ήρθαν σε επαφή με άτομα που έχουν μολυνθεί από την παραλλαγή ή είναι ύποπτα μόλυνσης.

Δύο καρδιολόγοι του Sheba Medical Center επιβεβαιώθηκαν ότι είχαν μολυνθεί από τη μετάλλαξη Όμικρον, όπως ενημέρωσε εκπρόσωπος του νοσοκομείου. Είπε ότι είχαν πολύ ελαφρά συμπτώματα.

Ενας από τους γιατρούς, 50 ετών, έφερε τη μετάλλαξη στο Ισραήλ όταν επέστρεφε από ιατρικό συνέδριο στο Λονδίνο. Ηταν αρνητικός όταν επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο στο Ηνωμένο Βασίλειο προς το Ισραήλ και κατά την άφιξή του, αλλά λίγες ημέρες αργότερα εμφάνισε συμπτώματα. Πριν μπει σε απομόνωση, ο γιατρός είχε κάνει αρκετούς καρδιακούς καθετηριασμούς και είχε παρακολουθήσει δύο μεγάλες εκδηλώσεις. Ηταν επίσης σε επαφή με τον δεύτερο καρδιολόγο, 70 ετών, ο οποίος έχει επίσης προσβληθεί από τη μετάλλαξη. Και οι δύο γιατροί ήταν πλήρως εμβολιασμένοι με τρεις δόσεις Pfizer.

O εκπρόσωπος του νοσοκομείου είπε ότι οι γιατροί που ήρθαν σε επαφή μαζί τους έχουν επίσης ενημερωθεί, αλλά δεν υπάρχουν επιπλέον ύποπτα κρούσματα στο ιατρικό κέντρο. Η κατάσταση στο Ισραήλ είναι υπό έλεγχο και δεν υπάρχει λόγος πανικού, είπε ο Horowitz.

«Δεν θα κλείσουμε τη χώρα και θα διατηρήσουμε τη ζωή όσο πιο φυσιολογική γίνεται», σημείωσε. Η απαγόρευση των ξένων τουριστών είναι μόνο προσωρινή και δεν θα ανανεωθεί αυτόματα, ανέφερε. Στο μεταξύ, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στο Ισραήλ παραμένει σταθερός -ακόμη 636 φορείς κορωνοϊού εντοπίστηκαν τη Δευτέρα. Μία εβδομάδα νωρίτερα ήταν 716. Ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων την Τρίτη είναι 5.600.

Επιπλέον, 117 ασθενείς είναι σε σοβαρή κατάσταση -είναι το πιο χαμηλό από τον Ιούλιο. Τέλος, ο ρυθμός R που μετρά πόσα άτομα μολύνει κάθε φορέας του ιού μειώθηκε ελαφρώς την Τρίτη, στο 1,03.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v