Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο πιο υψηλό από το 1992 ο πληθωρισμός στη Γερμανία

Οι τιμές των αγαθών κατέγραψαν αύξηση άνω του μέσου όρου (7,9%) σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο. Ιδιαίτερα, η άνοδος των ενεργειακών προϊόντων (22,1%) ήταν αισθητά υψηλότερη από τον συνολικό πληθωρισμό.

Στο πιο υψηλό από το 1992 ο πληθωρισμός στη Γερμανία

Αλμα 6% έκαναν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Νοέμβριο - εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με την υπόλοιπη ευρωζώνη-  σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, επιβεβαιώνοντας την προκαταρκτική εκτίμηση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis).

Σε εθνικό επίπεδο, ο ετήσιος δείκτης ενισχύθηκε κατά 5,2%. Τον Οκτώβριο ήταν στο 4,5%.

«Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε για έκτη διαδοχική φορά τον Νοέμβριο κι έφτασε στο πιο υψηλό για τη φετινή χρονιά», δήλωσε ο Dr. Georg Thiel, Πρόεδρος της Destatis. «Πιο υψηλός πληθωρισμός είχε καταγραφεί σχεδόν 30 χρόνια πριν. Τον Ιούνιο του 1992 ήταν στο 5,8%», πρόσθεσε.

Σε σύγκριση με τον φετινό Οκτώβριο, ο εναρμονισμένο δείκτης τιμών καταναλωτή κινήθηκε ανοδικά κατά 0,3% ενώ σε εθνικό επίπεδο μειώθηκε ελαφρώς, κατά 0,2%.

Οι τιμές των αγαθών κατέγραψαν αύξηση άνω του μέσου όρου (7,9%) σε ετήσια βάση. Ιδιαίτερα, η άνοδος των ενεργειακών προϊόντων (22,1%) ήταν αισθητά υψηλότερη από τον συνολικό πληθωρισμό.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τον υψηλό ρυθμό του πληθωρισμού από τον φετινό Ιούλιο, στους οποίους περιλαμβάνονται η χαμηλή βάση του 2020, η προσωρινή μείωση φόρων και η πτώση των τιμών των πετρελαιοειδών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v