Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bundesbank: Η ΕΚΤ να μην αγνοεί τους κινδύνους από τον πληθωρισμό

«Οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι ανοδικοί, τόσο στη Γερμανία όσο και στην ευρωζώνη», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας. «Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση». Πάνω από 2% ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γερμανία έως το 2024.

Bundesbank: Η ΕΚΤ να μην αγνοεί τους κινδύνους από τον πληθωρισμό

Πάνω από το 2% αναμένεται να παραμείνει ο πληθωρισμός στη Γερμανία έως το 2024 όπως προβλέπει η Bundesbank - μία προοπτική που θα ενισχύσει τις εκκλήσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης για ταχεία κατάργηση των νομισματικών κινήτρων.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο απερχόμενος πρόεδρος Jens Weidmann προειδοποιεί ότι οι πιέσεις στις τιμές θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο ισχυρές καθώς και ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να αγνοήσει αυτούς τους κινδύνους.

Η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι οι τιμές καταναλωτή θα αυξηθούν κατά μέσο όρο 3,6% το 2022 πριν επιβραδυνθούν στο 2,2% τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή. Οι εκτιμήσεις είναι υψηλότερες από ό,τι στις 19 χώρες της ευρωζώνης.

Η κεντρική τράπεζα υποστηρίζει ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία αντανακλά την έντονη αύξηση των μισθών, μία «ευνοϊκή οικονομική κατάσταση» και το κόστος που σχετίζεται με τη μετάβαση σε μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία - καθώς και μία σειρά προσωρινών παραγόντων. Ανέφερε επίσης ότι οι πιο υψηλές τιμές λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν μεταφερθεί στους καταναλωτές.

«Οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι ανοδικοί, τόσο στη Γερμανία όσο και στην ευρωζώνη συνολικά», δήλωσε ο Weidmann. «Οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής δεν πρέπει να αγνοούν αυτούς τους κινδύνους. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v