Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alert σε όλη την Ευρώπη: Νέα μέτρα στη μάχη κατά της Ομικρον

Από το σκληρό lockdown στην Ολλανδία έως τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που έχουν επιβάλει πολλές χώρες στη Βρετανία, η ήπειρος είναι αντιμέτωπη με κρίσιμη εβδομάδα.

Alert σε όλη την Ευρώπη: Νέα μέτρα στη μάχη κατά της Ομικρον

Περισσότερους περιορισμούς επιβάλλουν οι μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης για να καταπολεμήσουν την αύξηση των λοιμώξεων από την Covid-19, ενώ ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του προέδρου Τζο Μπάιντεν είπε ότι η προοπτική περαιτέρω lockdown στις ΗΠΑ είναι απίθανη, ακόμη και αν η παραλλαγή Όμικρον έχει φτάσει πλέον σχεδόν σε κάθε πολιτεία.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, από το νέο lockdown στην Ολλανδία έως τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που έχουν επιβάλει πολλές χώρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια κρίσιμη εβδομάδα αποφάσεων που θα μπορούσαν να διαταράξουν τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Στη Βρετανία, ο υπουργός Υγείας Sajid Javid αρνήθηκε την Κυριακή να αποκλείσει περιορισμούς πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά είπε ότι τυχόν νέα μέτρα θα πρέπει να ψηφιστούν από το κοινοβούλιο.

Οι Ολλανδοί έχουν ήδη κάνει την κίνησή τους: Η χώρα επέστρεψε σε αυστηρό lockdown την Κυριακή. Αυτό σημαίνει ότι τα σχολεία και τα καταστήματα που δεν πωλούν αναγκαία αγαθά είναι κλειστά και θα επιτρέπονται λιγότεροι επισκέπτες στα νοικοκυριά.

Αυστηρούς κανόνες στους ταξιδιώτες από Βρετανία επιβάλλει και η Γερμανία, μετά την Κύπρο και τη Γαλλία -θα πρέπει να βρίσκονται σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών κατά την άφιξή τους-, ανατρέποντας τα σχέδια διακοπών.

Η Γαλλία εντείνει επίσης την πίεση για τους εμβολιασμούς και από τον Ιανουάριο μόνο τα εμβολιασμένα άτομα θα μπορούν να λάβουν «πάσο υγείας» που θα παρέχει πρόσβαση σε μπαρ, εστιατόρια, ιατρικές εγκαταστάσεις και πολιτιστικούς χώρους.

Η Ισπανία θα συγκαλέσει έκτακτη διαδικτυακή συνεδρίαση την Τετάρτη, για να αναλύσει την εξέλιξη της πανδημίας και να συζητήσει την υιοθέτηση νέων μέτρων. Την Πέμπτη, η ιταλική κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει επίσης έκτακτη συνεδρίαση.

Η Ελβετία θα αποκλείσει τους ανεμβολίαστους από μεγάλα τμήματα της δημόσιας ζωής, όπως εστιατόρια, μουσεία και γυμναστήρια. Η ελβετική κυβέρνηση επανέφερε επίσης την απαίτηση εργασίας από το σπίτι. Τα μέτρα είναι σε ισχύ έως τις 24 Ιανουαρίου.

Επίσης, από αυτή την εβδομάδα, στην Ιρλανδία, μπαρ, εστιατόρια, κινηματογράφοι και αθλητικοί χώροι θα κλείσουν στις 8 μ.μ.

Στην Αυστρία, ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός από τον Φεβρουάριο. Στην Πολωνία, τα σχολεία γύρισαν σε τηλεκπαίδευση έως τις 9 Ιανουαρίου και μειώθηκαν τα όρια χωρητικότητας σε δημόσιους χώρους όπως εστιατόρια, ξενοδοχεία και κινηματογράφους. Πλέον είναι στο 30% της χωρητικότητας από 50% προηγουμένως. Η κυβέρνηση έκλεισε τα κλαμπ και τα νυχτερινά κέντρα από τις 15 Δεκεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v