Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ράλι για τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη

Στο πιο υψηλό από το 2009 οι τιμές στη Γαλλία, ενώ στη Γερμανία είναι οι τρίτες πιο υψηλές που έχουν καταγραφεί ποτέ, εν μέσω βαρύ χειμώνα. Σήμα από Ρωσία για περιορισμένες ροές φυσικού αερίου σήμερα.

Νέο ράλι για τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη

Για ελλείψεις ενέργειας προετοιμάζεται η Ευρώπη αυτή την εβδομάδα, καθώς ο παγωμένος καιρός πρόκειται να ενισχύσει τη ζήτηση, σε μια στιγμή που η προσφορά δεν μπορεί να ανταποκριθεί. 

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι θερμοκρασίες αναμένεται να πέσουν κάτω από το μηδέν σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αυτή την εβδομάδα, επιβαρύνοντας τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας που ήδη αντιμετωπίζουν χαμηλές ταχύτητες ανέμου και σοβαρές διακοπές πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία. Τα πράγματα χειροτέρεψαν καθώς η Ρωσία έδωσε σήμα ότι σκοπεύει να διατηρήσει περιορισμένες τις ροές φυσικού αερίου μέσω μιας μεγάλης οδού διαμετακόμισης προς τη Γερμανία τη Δευτέρα, αφότου περιόρισε τις προμήθειες το Σαββατοκύριακο.

Οι τιμές της ενέργειας έχουν κάνει άλμα φέτος, με τις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου να αυξάνονται περίπου κατά 600%. Καθώς οι θερμοκρασίες προβλέπεται να πέσουν για λίγο κάτω από τον μέσο όρο για την εποχή στην αρχή της εβδομάδας, οι βραχυπρόθεσμες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας πήραν την ανηφόρα. Στη Γαλλία, η ηλεκτρική ενέργεια παράδοσης τη Δευτέρα ανήλθε στο πιο υψηλό σημείο από το 2009, ενώ οι τιμές στη Γερμανία είναι οι τρίτες υψηλότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Με τις διακοπές λειτουργίας στην πυρηνική ενέργεια, οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να χρησιμοποιούν περισσότερο φυσικό αέριο για να παράγουν ρεύμα.

Ωστόσο, η Ρωσία έχει δώσει σήμα ότι μπορεί να κρατήσει περιορισμένη τη ροή προς τη Γερμανία μέσω του βασικού αγωγού Yamal-Eυρώπη, την ώρα που οι χώροι αποθήκευσης στην ήπειρο είναι γεμάτοι μόνο κατά 60%, ποσοστό που είναι χαμηλό ρεκόρ για αυτή την εποχή του χρόνου.

Ο Jeremy Weir, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Trafigura Trader, προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κυλιόμενες διακοπές ρεύματος σε περίπτωση κρύου χειμώνα. Και αυτό, πριν η Electricite de France SA δηλώσει ότι σταματά τους αντιδραστήρες που αντιστοιχούν στο 10% της πυρηνικής δυναμικότητας της χώρας, αφήνοντας τη χώρα στο έλεος του καιρού, στο αποκορύφωμα του χειμώνα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Στις δημοπρασίες της Κυριακής, μόλις το 4% της χωρητικότητας διατέθηκε για την αποστολή φυσικού αερίου μέσω του σταθμού Mallnow της Γερμανίας, όπου τερματίζεται ο αγωγός που διασχίζει τη Λευκορωσία και την Πολωνία, έναντι 35% της χωρητικότητας που έχει κλείσει η Ρωσία για τις περισσότερες ημέρες αυτό τον μήνα. Η Ρωσία επέλεξε επίσης να μην κρατήσει επιπλέον χώρο στον αγωγό για τη ροή περισσότερου φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας τη Δευτέρα.

Ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom θα κάνει μια τελευταία αλλαγή για να κρατήσει επιπλέον χωρητικότητα σε πολυάριθμες δημοπρασίες εντός της ημέρας, αποτρέποντας πιθανώς την κρίση της Δευτέρας. Η άνοδος των τιμών στην Ευρώπη έχει ήδη αναγκάσει τα μεταλλουργεία και τους παραγωγούς λιπασμάτων να περιορίσουν την παραγωγή, απειλώντας να εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής.

Ενώ οι traders αναμένουν ότι περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο θα έρθει και θα σώσει την κατάσταση, λόγω της χαμηλότερης ζήτησης στην Ασία, οι εκτροπές φορτίου θα χρειαστούν λίγο χρόνο και οι αυξημένες αφίξεις στα ευρωπαϊκά λιμάνια είναι απίθανο να γίνουν πριν από τον Ιανουάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v