Ερευνα: Λιγότερο σοβαρή η Ομικρον και για τους ανεμβολίαστους

Πόσο μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου στο κύμα Ομικρον σε σύγκριση με το κύμα Δέλτα. Πρώτη μελέτη που λαμβάνει υπόψη εμβολιασμούς και προηγούμενες λοιμώξεις σε μία περιοχή.

Ερευνα: Λιγότερο σοβαρή η Ομικρον και για τους ανεμβολίαστους

Λιγότερο σοβαρή ασθένεια προκαλεί η παραλλαγή Όμικρον από το στέλεχος Δέλτα, ακόμη και σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν είχαν προηγούμενη μόλυνση από Covid-19, όπως έδειξε μια μελέτη από την περιφέρεια Δυτικού Ακρωτηρίου της Νότιας Αφρικής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, η έρευνα στην περιοχή όπου το Κέιπ Τάουν είναι πρωτεύουσα, συνέκρινε 11.609 ασθενείς από τα τρία πρώτα κύματα μόλυνσης, το πιο πρόσφατο από τα οποία προκλήθηκε από την παραλλαγή Δέλτα, και 5.144 ασθενείς από το τελευταίο κύμα που καθοδηγείται από την Όμικρον.

Τα ευρήματα αυξάνουν τις ενδείξεις ότι ενώ είναι πιο μολυσματικό, το στέλεχος Όμικρον μπορεί να είναι λιγότερο λοιμογόνο από προηγούμενα. Στοιχεία από τη Νότια Αφρική, την πρώτη χώρα που είχε μεγάλη επιδημία που προκλήθηκε από το στέλεχος, έχουν δείξει μέχρι στιγμής χαμηλότερα ποσοστά νοσηλείας και θανάτων.

Ωστόσο, με πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί και ένα προηγούμενο ποσοστό μόλυνσης από 70% έως 80%, υπάρχει ανησυχία ότι αυτό μπορεί να συγκαλύπτει τον κίνδυνο που παρουσιάζει η παραλλαγή.

«Η δική μας είναι η πρώτη μελέτη από ένα περιβάλλον υψηλού προγενέστερου οροεπιπολασμού που καταδεικνύει λιγότερο σοβαρή ασθένεια στο κύμα τέσσερα, μετά την προσαρμογή τόσο για τον εμβολιασμό όσο και για την προηγούμενη διάγνωση λοίμωξης», ανέφεραν οι ερευνητές στη μελέτη. «Ακόμη και αφού εξετάστηκε αυτή η προστασία, υπήρξε δυνητική μείωση των πιο σοβαρών επιπτώσεων στο κύμα τέσσερα», υποδεικνύοντας πιθανή μείωση της λοιμογόνου δράσης με την Όμικρον, είπε.

Η μελέτη, η οποία κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα και δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί, επικεντρώθηκε στα δημόσια νοσοκομεία της περιφέρειας. Επικεφαλής της ήταν η Mary Ann-Davies, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν. 

Διαπιστώθηκε ότι το 8% των ανθρώπων νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο ή πέθαναν μέσα σε 14 ημέρες από τη διάγνωση της Covid-19 στο κύμα της Όμικρον, σε σύγκριση με το 16,5% στα τρία προηγούμενα κύματα.

«Μετά την προσαρμογή για την ηλικία, το φύλο, τις συννοσηρότητες και την υποπεριοχή, υπήρξε σημαντικά μειωμένος κίνδυνος θανάτου στο κύμα τέσσερα σε σύγκριση με το κύμα τρία», είπαν οι ερευνητές.

Ακόμη και όταν είχαν προηγηθεί μολύνσεις, υπήρχε 25% χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου στο κύμα τέσσερα από το κύμα τρία, είπαν. Ωστόσο, μετά από προσαρμογές για την ανοσία από εμβολιασμούς ή προηγούμενες λοιμώξεις, η Όμικρον παρουσίασε παρόμοιο κίνδυνο με την εκδοχή του ιού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ουχάν της Κίνας.

Σε ξεχωριστά στοιχεία, που δημοσίευσε το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασθενειών της Νότιας Αφρικής την Παρασκευή, ο ερευνητής Waasila Jassat είπε ότι οι θάνατοι σε εθνικό επίπεδο από Covid-19 είχαν κορυφωθεί στο 14% έως 15% του ποσοστού που παρατηρήθηκε στο κύμα Δέλτα. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία κορυφώθηκαν στο 60% περίπου του κύματος Δέλτα, είπε σε μια διαδικτυακή παρουσίαση.

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι δεδομένης της μολυσματικής φύσης της Όμικρον, τα συστήματα δημόσιας υγείας πρέπει ακόμα να κάνουν προσεκτικά σχέδια, λόγω της πιθανής αύξησης των ασθενών.

«Βρήκαμε σημαντικά μειωμένη σοβαρότητα της νόσου μεταξύ των διαγνωσμένων περιπτώσεων Covid-19 στο τέταρτο κύμα που βασίζεται στην Όμικρον σε σύγκριση με προηγούμενα κύματα», δήλωσαν οι ερευνητές. Ακόμη και αν ληφθούν υπόψη οι εμβολιασμοί και οι προηγούμενες λοιμώξεις, τα δεδομένα υποδηλώνουν «μειωμένη λοιμογόνο δράση της Όμικρον».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v