Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ομικρον 2 φέρνει κύμα μέσα στο... κύμα της πανδημίας

Η Νότια Αφρική όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά το μολυσματικό στέλεχος φοβάται νέο κύμα. Η ήπια μόλυνση δεν προσφέρει προστασία από επαναμόλυνση.

Η Ομικρον 2 φέρνει κύμα μέσα στο... κύμα της πανδημίας

H μετάλλαξη Ομικρον 2, γνωστή ως BA.2, εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς στη Νότια Αφρική και μπορεί να προκαλέσει ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων μέσα στο τρέχον κύμα, δήλωσε ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες της χώρας.

Η BA.2 προκαλεί ανησυχία, καθώς μελέτες δείχνουν ότι φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος Ομικρον, η ανακάλυψη του οποίου ανακοινώθηκε από τη Νότια Αφρική και την Μποτσουάνα τον Νοέμβριο.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η ήπια λοίμωξη με οποιοδήποτε από τα δύο στελέχη μπορεί να μην δώσει αρκετά ισχυρή ανοσολογική απόκριση για να προστατεύσει από μια νέα λοίμωξη από Ομικρον. Δεν υπάρχει, πάντως, καμία ένδειξη στη Δανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι η Ομικρον 2 προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια, μεταδίδει το Bloomberg.

Το κύμα λοιμώξεων της Ομικρον «μπορεί να καταλήξει σαν καμήλα», δηλώνει ο καθηγητής Tulio de Oliveira,  που διευθύνει ιδρύματα γονιδιακής αλληλουχίας και συμβουλεύει την κυβέρνηση για την πανδημία. «Ένα κύμα με άλλη καμπούρα».

Μέχρι στιγμής, το στέλεχος έχει μολύνει σημαντικό αριθμό ανθρώπων σε επτά από τις εννέα επαρχίες της Νότιας Αφρικής, κυριαρχεί στην περιοχή Limpopo και είναι στα πρόθυρα να γίνει κυρίαρχη στην Gauteng, την πολυπληθέστερη επαρχία.

Ωστόσο, ενώ η Νότια Αφρική ήταν η πρώτη χώρα που γνώρισε ένα μεγάλο κύμα μολύνσεων, σύντομα ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε. Την Τρίτη η χώρα κατέγραψε 3.085 νέα κρούσματα, έναντι του ρεκόρ των σχεδόν 27.000 στις 15 Δεκεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v