Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουκρανικό: Ειρωνεία του Ζελένσκι τα περί εισβολής την Τετάρτη

Μια ειρωνικού χαρακτήρα αναφορά, όπως διευκρίνισε εκπρόσωπός του για «Ρωσική εισβολή την Τετάρτη», τρόμαξε τις αγορές. Σε μια πόλη στη δυτική Ουκρανία μεταφέρουν το προσωπικό της πρεσβείας στο Κίεβο οι ΗΠΑ.

Ουκρανικό: Ειρωνεία του Ζελένσκι τα περί εισβολής την Τετάρτη

Λεπτές ισορροπίες στο Ουκρανικό μέτωπο με τις ΗΠΑ να κλείνουν την πρεσβεία στο Κίεβο και μια ειρωνική αναφορά του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι για «Ρωσική εισβολή την Τετάρτη» να τρομάζει τις αγορές.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κλείνουν την πρεσβεία τους στο Κίεβο και «μεταφέρουν προσωρινά» τον μικρό αριθμό διπλωματικού προσωπικού που έχει απομείνει στη χώρα στο Λβιβ, μια πόλη στη δυτική Ουκρανία, «λόγω της δραματικής επιτάχυνσης της συσσώρευσης ρωσικών δυνάμεων».

Έχω διατάξει αυτά τα μέτρα για έναν λόγο -την ασφάλεια του προσωπικού μας- και παροτρύνουμε σθεναρά όλους τους εναπομείναντες πολίτες των ΗΠΑ στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα αμέσως», δήλωσε ο Αντονι Μπλίνκεν.

Ζελένσκι: Στόχος η ένταξη στο ΝΑΤΟ

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα συνεχίσει να επιδιώκει τον στόχο της για ένταξη στο ΝΑΤΟ παρά την οργή της Ρωσίας και τις επιφυλάξεις ορισμένων δυτικών χωρών.

«Σήμερα, πολλοί δημοσιογράφοι και πολλοί ηγέτες υπαινίσσονται στην Ουκρανία ότι είναι δυνατόν να μην διακινδυνεύσουμε, να μην θέτουμε συνεχώς το θέμα της μελλοντικής συμμετοχής στη συμμαχία, επειδή αυτοί οι κίνδυνοι συνδέονται με την αντίδραση της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς. «Πιστεύω ότι πρέπει να κινηθούμε στον δρόμο που επιλέξαμε».

Ο ουκρανός πρόεδρος, όπως μεταδίδει το Reuters δήλωσε ότι άκουσε πως η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί την Τετάρτη. Ο Ζελένσκι, που έως τώρα υποτιμούσε πληροφορίες ότι μια επίθεση είναι άμεση, δεν γνωστοποίησε την πηγή. Ωστόσο αρκετά ειδησεογραφικά μέσα υποστήριξαν την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι αυτή είναι η ημέρα που οι ρωσικές δυνάμεις θα είναι έτοιμες αν ο Πούτιν δώσει τη διαταγή.

Εκπρόσωπος του ουκρανού προέδρου, όμως, διευκρίνισε ότι τα όσα είπε ο πρόεδρος της χώρας για ημερομηνίες ήταν «ειρωνείες». Εν τω μεταξύ πάντως μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο υπήρξε πίεση στις αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v