Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι στις τιμές των τροφίμων από ελλείψεις στα λιπάσματα

Αναταράξεις στην αγροτική παραγωγή, στην τσέπη αλλά και στο... στομάχι των καταναλωτών παγκοσμίως εξαιτίας της αύξησης στις τιμές των λιπασμάτων. Ο ρόλος κλειδί της Ρωσίας.

Ράλι στις τιμές των τροφίμων από ελλείψεις στα λιπάσματα

Φόβους για ελλείψεις σε λιπάσματα και για αυξήσεις στις τιμές τους, που με τη σειρά τους θα μετακυλιστούν και στις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως εξαιτίας του αυξανόμενου κόστους στην αγροτική παραγωγή, εγείρει η κλιμακούμενη ρωσο-ουκρανική κρίση, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Ρωσία είναι ένας παγκόσμιος παραγωγός χαμηλού κόστους και υψηλού όγκου για όλα τα βασικά λιπάσματα, ενώ μετά τον Καναδά αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό ποτάσας, βασικού συστατικού που χρησιμοποιείται σε μεγάλες καλλιέργειες. Μια εκτεταμένη σύρραξη θα μπορούσε να διαταράξει τις εμπορικές ροές, προειδοποίησε η αμερικανική Mosaic Co., μεγάλη εταιρεία παραγωγός λιπασμάτων.

Οι αγρότες, όπως όλα δείχνουν, περιορίζουν τη χρήση λιπασμάτων εξαιτίας του αυξημένου κόστους τους. Αυτό δυνητικά συνεπάγεται χαμηλότερες αποδόσεις των καλλιεργειών και θα ωθήσει ακόμη υψηλότερα τις τιμές των τροφίμων. Το κόστος των τροφίμων καταγράφει ήδη υψηλό δεκαετίας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Παράλληλα, το κόστος των λιπασμάτων έχει ήδη εκτοξευθεί λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, που έχουν αναγκάσει ορισμένα εργοστάσια να περιορίσουν την παραγωγή τους. Επιπρόσθετα, τις παγκόσμιες προμήθειες θα επηρεάσουν και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο σε έναν σημαντικό προμηθευτή ποτάσας στη Λευκορωσία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v