Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πεντάγωνο: Επικείμενη η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία

«Είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν άμεσα αν πάρουν την εντολή», υπογραμμίζει αμερικανός αξιωματούχος που μιλά για δύναμη 190.000 στρατιωτών κοντά ή μέσα στην Ουκρανία. Πώς θα εξελιχθούν οι επιχειρήσεις. Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε ο Ζελένσκι.

Πεντάγωνο: Επικείμενη η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία

Τα ρωσικά στρατεύματα γύρω από την Ουκρανία είναι προετοιμασμένα για επίθεση που ενδεχομένως είναι επικείμενη, δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου.

Το Πεντάγωνο δήλωσε την Τετάρτη ότι το 80% των 190.000 Ρώσων στρατιωτών και των αυτονομιστικών δυνάμεων στην Ουκρανία ή κοντά στην Ουκρανία βρίσκονται τώρα σε ετοιμοπόλεμες θέσεις και ότι πιθανότατα επίκειται μια πλήρους κλίμακας στρατιωτική επίθεση.

«Είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν άμεσα αν πάρουν την εντολή», είπε στους δημοσιογράφους ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, όπως μετέδωσαν οι New York Times. 

Ο αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι όλες οι δυνάμεις που οι Ηνωμένες Πολιτείες περίμεναν να συγκεντρώσει η Μόσχα στην κρίση της Ουκρανίας είναι τώρα στις θέσεις τους, τοποθετημένες 3 έως 30 μίλια από τα ουκρανικά σύνορα, εάν δεν βρίσκονται ήδη στις ανατολικές επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.

«Είναι έτοιμοι να φύγουν», είπε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι αναμένουν από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να δώσει την τελική εντολή για την έναρξη μιας επίθεσης.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσαν την Τρίτη ότι οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να εισβάλλουν στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας οι οποίες ελέγχονται από αυτονομιστές που στηρίζονται από το Κρεμλίνο και οι οποίες αναγνωρίστηκαν από τη Μόσχα ως ανεξάρτητες. Ο πρόεδρος Μπάιντεν χαρακτήρισε την κίνηση «αρχή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία».

Μεταξύ των επιλογών που έχει ο κ. Πούτιν είναι μια επίθεση σε περιοχές που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό ουκρανικό έλεγχο και διεκδικούν οι αυτονομιστές, ή μια ευρύτερη επίθεση στην Ουκρανία, η οποία θα πυροδοτούσε τον μεγαλύτερο πόλεμο στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου λένε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζονται εδώ και μήνες για μια τόσο μεγάλης κλίμακας επίθεση και τώρα είναι σε θέση να την πραγματοποιήσουν. Μια τέτοια επίθεση πιθανότατα θα περιλάμβανε πυραυλικές επιθέσεις, αεροπορικές επιδρομές, επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων, μια αμφίβια επίθεση και χερσαία στρατεύματα και θα μπορούσε να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή, είπε ο αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας επανέλαβε την εκτίμηση του κ. Μπάιντεν ότι η Ρωσία είχε ξεκινήσει εισβολή στην Ουκρανία στα ανατολικά εδάφη του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, αλλά ο αξιωματούχος είπε ότι δεν είχε λεπτομέρειες για τον ακριβή αριθμό ή την τοποθεσία των στρατευμάτων στις περιοχές που ελέγχονται από τους αυτονομιστές.

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην Ουκρανία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρότεινε σήμερα στην ουκρανική βουλή, την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην επικράτεια της Ουκρανίας από αύριο τα μεσάνυχτα για διάστημα 30 ημερών, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για μια πιθανή στρατιωτική επίθεση μεγάλης κλίμακας από τη Ρωσία.

Το σχέδιο κειμένου για την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην επικράτεια της Ουκρανίας το οποίο αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από την ουκρανική βουλή, προβλέπει τον περιορισμό στις μετακινήσεις των επιστρατεύσιμων εφέδρων εντός της Ουκρανίας.

Παράλληλα προτείνει την απαγόρευση των μαζικών συγκεντρώσεων και απεργιών, εισαγάγει τους ελέγχους προσωπικών εγγράφων, προτείνει την απαγόρευση κυκλοφορίας εφόσον αυτό θα είναι αναγκαίο, απαγορεύει την παραγωγή και διανομή πληροφοριακού υλικού που μπορεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση, ρυθμίζει τη λειτουργία των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών και επιβάλλει ειδικούς κανόνες που αφορούν στην χρήση και τη μετάδοση πληροφοριών μέσω δικτύου υπολογιστών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v