Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στη Χερσώνα, νέα χτυπήματα στο Κίεβο

Δεύτερος γύρος συνομιλιών προγραμματίζεται την Τετάρτη. Προειδοποιεί για χτυπήματα στην πόλη του Κιέβου η Μόσχα. Κομβόι χιλιομέτρων από τεθωρακισμένα. Βομβαρδισμοί και στη Μαριούπολη, απέκλεισαν οι Ρώσοι την Αζοφική Θάλασσα. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

Ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στη Χερσώνα, νέα χτυπήματα στο Κίεβο

Οι ρωσικές δυνάμεις, απογοητευμένες από την επίμονη υπεράσπιση μεγάλων πόλεων από Ουκρανούς στρατιώτες και πολιτοφυλακές, συγκέντρωσαν τεράστια δύναμη γύρω από τις μεγάλες ουκρανικές πόλεις.

Το βράδυ οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στην πόλη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, όμως οι Ουκρανοί ελέγχουν ακόμη το κτίριο της τοπικής διοίκησης, ανέφερε ο ένας σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, ο Βαντίμ Ντενισένκο, μιλώντας στην τηλεόραση.

Το Χάρκοβο παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά «περικυκλώνεται» από ρωσικά στρατεύματα, δήλωσε ο δήμαρχός του Ίχορ Τερέχοφ στη Washington Post.

Στο Κίεβο, οι κάτοικοι προετοιμάζονταν για μια ολοκληρωτική επίθεση καθώς η ρωσική δύναμη ετοιμάζεται να περικυκλώσει την πρωτεύουσα. Ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ είπε ότι το Κρεμλίνο φαίνεται έτοιμο να υιοθετήσει τις ίδιες τακτικές πολιορκίας που αρχίζουν να στραγγαλίζουν το Χάρκοβο. Στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, χιλιάδες είναι χωρίς ρεύμα σε χαμηλές θερμοκρασίες, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι, και οι κάτοικοι προετοιμάζονται για περισσότερους βομβαρδισμούς την Τρίτη. Οπλα διασποράς έπληξαν κατοικημένες περιοχές του Χάρκοβο τη Δευτέρα, εγείροντας φόβους ότι καθώς η Ρωσία κλιμακώνει τις επιθέσεις σε αστικές περιοχές, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τακτικές παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποίησε στην Τσετσενία και τη Συρία. Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι η επίθεση σε περιοχές αμάχων στο Χάρκοβο έχει στόχο να φέρει τον τρόμο.

Να σημειωθεί ότι οι Ρώσοι ανακοίνωσαν συγκεκριμένα σημεία στην πόλη του Κιέβου που πρόκειται να χτυπήσουν με «όπλα ακριβείας», όπως δηλώνουν, καλώντας τους πολίτες να απομακρυνθούν από αυτά. Λίγο αργότερα χτυπήθηκε ο πύργος της τηλεόρασης. Αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους πέντε άνθρωποι.

 

 

 

 

 

Ο ρωσικός στρατός ανατίναξε υποσταθμούς, σύμφωνα με τον Ιγκόρ Τερέχοφ, που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform. Οι επιθέσεις προκάλεσαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και την ύδρευση, κατά την ίδια πηγή.

Ρωσία: Αποκλείσαμε τους Ουκρανούς από την Αζοφική Θάλασσα 

Εν τω μεταξύ το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι απέκλεισε τελείως την έξοδο των ουκρανικών στρατευμάτων στην Αζοφική Θάλασσα. Οπως υποστήριξε αποσπάσματα των αυτονομιστών από το Ντόνετσκ συνδέθηκαν με τις ρωσικές μονάδες που κινήθηκαν προς Βορρά από την Κριμαία.

Ουκρανία: Ετοιμάζεται προβοκάτσια για να μπουν Λευκορώσοι στη μάχη

Εν τω μεταξύ πληθαίνουν ανησυχίες για εμπλοκή και της Λευκορωσίας στην εισβολή. Μάλιστα οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας υποστηρίζουν ότι ετοιμάζεται προβοκάτσια προκειμένου να δικαιολογηθεί μια τέτοια εξέλιξη. Σε ανάρτηση στο Facebook επισημαίνει δε ότι υπάρχουν 300 τανκς της Λευκορωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ζελένσκι: Στοπ στους βομβαρδισμούς για ουσιαστική συζήτηση

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να βομβαρδίζει ουκρανικές πόλεις ώστε να καταστεί δυνατή η έναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για την κατάπαυση πυρός, καθώς ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών απέφερε ελάχιστη πρόοδο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε, μέσα σε ένα αυστηρά φρουρούμενο κυβερνητικό συγκρότημα, ο Ζελένσκι προέτρεψε τα μέλη του ΝΑΤΟ να επιβάλουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για να σταματήσουν τη ρωσική πολεμική αεροπορία, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα συνιστούσε προληπτικό μέτρο και δεν θα έφερνε τη Συμμαχία σε τροχιά πολέμου με τη Ρωσία.

Ο Ζελένσκι, ο οποίος έχει αρνηθεί προτάσεις για να εγκαταλείψει την ουκρανική πρωτεύουσα καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλασή τους προς το Κίεβο, είπε επίσης ότι η Ουκρανία θα απαιτούσε νομικά κατοχυρωμένες εγγυήσεις ασφαλείας εάν το ΝΑΤΟ έκλεινε την πόρτα του στην Ουκρανία.

Θέτοντας τους όρους του για περαιτέρω συνομιλίες με τη Ρωσία, ο Ζελένσκι δήλωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε σε Reuters και CNN: «Είναι αναγκαίο τουλάχιστον (η Ρωσία) να σταματήσει να βομβαρδίζει ανθρώπους. Απλά, ας σταματήσει τους βομβαρδισμούς και μετά να κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Την ώρα που μιλούσε ο Ζελένσκι, έγινε γνωστό ότι ένας ρωσικός πύραυλος έπληξε πύργο τηλεόρασης στο Κίεβο. Νωρίτερα σήμερα, πύραυλοι είχαν πλήξει την καρδιά της πόλης Χάρκοβο, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Η Ουκρανία έχει λάβει αποστολές όπλων από μέλη του ΝΑΤΟ για να αντιμετωπίσει τη μεγάλη στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις την περασμένη εβδομάδα, ενώ η Δύση επέβαλε αυστηρές κυρώσεις στη Μόσχα.

Ο 44χρονος ουκρανός πρόεδρος ήταν αξύριστος και φορούσε ένα απλό χακί μπλουζάκι, παντελόνι και στρατιωτικά άρβυλα για τη συνέντευξη, η οποία έλαβε χώρα σε ένα κυβερνητικό συγκρότημα που ήταν φρουρούμενο από ισχυρή στρατιωτική δύναμη.

Οχηματοπομπή χιλιομέτρων βόρεια του Κιέβου

Εν τω μεταξύ, εικόνες από δορυφόρους που τραβήχτηκαν χθες Δευτέρα κατέγραψαν ότι πελώρια ρωσική στρατιωτική οχηματοπομπή βόρεια του Κιέβου, βασικού στόχου των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας μετά την εισβολή της περασμένης εβδομάδας στην Ουκρανία, εκτείνεται σε μήκος 64 χιλιομέτρων, είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι αναφέρθηκε νωρίτερα -όταν γινόταν λόγος για 27 χλμ.-, σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies.

Η οχηματοπομπή περιλαμβάνει εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα και οχήματα επιμελητειακής υποστήριξης και έχει κατεύθυνση προς νότο, προς το Κίεβο, σύμφωνα με την εταιρεία.

«Εκτείνεται από τα περίχωρα του αεροδρομίου Αντόνοφ (περίπου 25 χλμ. από το κέντρο του Κιέβου) στον νότο, ως τα περίχωρα του Πριμπίρσκ» στον βορρά, ανέφερε η Maxar.

Το αεροδρόμιο μετατράπηκε, από την έναρξη της εισβολής, σε θέατρο σφοδρών μαχών, καθώς ο στρατός του Βλαντίμιρ Πούτιν προσπαθεί να κυριεύσει αυτή τη στρατιωτική υποδομή καίριας σημασίας, ενόψει της επιχείρησης για την κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Στην οχηματοπομπή, όπως καταγράφηκε από τους δορυφόρους, «ορισμένα οχήματα είναι ενίοτε πολύ απομακρυσμένα το ένα από το άλλο», ενώ «σε άλλα τμήματά της τα οχήματα είναι τοποθετημένα ανά δυάδες ή τριάδες το ένα πλάι στο άλλο», πρόσθεσε η Maxar.

Στις εικόνες βλέπει κανείς εκατοντάδες οχήματα, το ένα πίσω από το άλλο, σε δρόμους της ουκρανικής επαρχίας και, ενίοτε, καπνό σε μικρή απόσταση, που προέρχεται από φλεγόμενα κτίρια, κατά την εταιρεία.

Η Maxar έδωσε επίσης στη δημοσιότητα εικόνες που καταγράφουν νέες συγκεντρώσεις ρωσικών χερσαίων δυνάμεων, οχημάτων και πτερύγων επιθετικών ελικοπτέρων στη νότια Λευκορωσία, σε απόσταση μικρότερη των 30 χλμ. από τα σύνορα της Ουκρανίας.

Από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης την Πέμπτη, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν προς το παρόν καταφέρει να υπερασπιστούν τις προσβάσεις στο κέντρο του Κιέβου και η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων «επιβραδύνθηκε» την πέμπτη ημέρα της εισβολής, καθώς συγκεντρώνονται γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα.

Κατά δύο πηγές που ερωτήθηκαν χθες από το Γαλλικό Πρακτορείο, μια διπλωματική και μια προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας, η Μόσχα ετοιμάζεται να εξαπολύσει άμεσα έφοδο στο Κίεβο.

Η κύρια ρωσική δύναμη που κινείται προς την ουκρανική πρωτεύουσα «προέλασε περίπου πέντε χιλιόμετρα» και βρίσκεται «περίπου 25 χλμ.» από την πόλη, εκτίμησε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας νωρίτερα.

Η Μαριούπολη είναι υπό συνεχή βομβαρδισμό, λέει ο δήμαρχος της πόλης

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης είπε την Τρίτη το πρωί ότι η πόλη και το λιμάνι της βρίσκονται υπό συνεχή βομβαρδισμό, που έχει ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πολίτες και να καταστραφούν υποδομές.

«Έχουμε οικιστικά οικοδομικά τετράγωνα που βομβαρδίζονται για πέντε ημέρες. Μας χτυπούν με πυροβολικό, χτυπούν με GRADS, μας χτυπούν από αέρος», είπε ο Vadym Boichenko σε ζωντανή σύνδεση με την ουκρανική τηλεόραση.

«Έχουν πληγεί υποδομές, σχολεία, σπίτια. Πολλοί είναι τραυματισμένοι. Γυναίκες και παιδιά είναι νεκρά».

Ρωσία: Θα συνεχίσουμε μέχρι να πετύχουμε τους στόχους μας

Η Ρωσία θα συνεχίσει τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία έως ότου πετύχει τους στόχους της, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Ο Σόιγκου δήλωσε ότι ο βασικός στόχος της Μόσχας είναι να προστατευθεί από τις απειλές που δημιουργούνται από τη Δύση και είπε ότι η Ρωσία δεν καταλαμβάνει ουκρανικό έδαφος.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα συνεχίσουν την ειδική στρατιωτική επιχείρηση έως ότου επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν καθοριστεί», δήλωσε ο Σόιγκου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά.

Η Ρωσία μετακινεί στρατεύματα πιο κοντά στην Ευρώπη

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, που επικαλείται τη διοίκηση των δυνάμεων του ανατολικού τομέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ρωσικά στρατεύματα οι βάσεις των οποίων βρίσκονται στη ρωσική Άπω Ανατολή θα διεξαγάγουν γυμνάσια στην επαρχία Αστραχάν, η οποία βρίσκεται στα όρια μεταξύ του ευρωπαϊκού και του ασιατικού τμήματος της Ρωσίας, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τη διοίκηση των δυνάμεων του ανατολικού τομέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοίκησης, οι μονάδες που μετακινούνται θα εκτελέσουν ασκήσεις ιδίως για την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων.

Οι ΗΠΑ υπόσχονται περισσότερη βοήθεια

Ως προς τη στήριξη της Δύσης, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ανέφερε ότι ο Αμερικανός ομόλογός του Άντονι Μπλίνκεν υποσχέθηκε ότι η Ουάσιγκτον θα προσφέρει περισσότερη βοήθεια στη χώρα του, που υφίσταται επίθεση από τη Ρωσία, με τη μορφή κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας και όπλων.

Κατά τη διάρκεια «τηλεφωνικής συνδιάλεξής μας, ο υπουργός (Εξωτερικών Άντονι) Μπλίνκεν διαβεβαίωσε ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία παραμένει ακλόνητη», ανέφερε ο κ. Κουλέμπα μέσω Twitter. «Υπογράμμισα ότι η Ουκρανία επιθυμεί διακαώς την ειρήνη, αλλά όσο βρισκόμαστε υπό επίθεση από τη Ρωσία χρειαζόμαστε περισσότερες κυρώσεις και όπλα. Ο υπουργός με διαβεβαίωσε και για τα δύο. Συντονίσαμε περαιτέρω μέτρα» των δύο κρατών, πρόσθεσε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.

Απαγόρευση της πρόσβασης της Ρωσίας σε όλα τα λιμάνια και αεροδρόμια του κόσμου ζητά ο Ζελένσκι

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε να απαγορευθεί στη Ρωσία η πρόσβαση σε όλα «τα λιμάνια» και όλα «τα αεροδρόμια του κόσμου», σε αντίποινα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Πρέπει να αποκλειστεί η είσοδος» της Ρωσίας «σε όλα τα λιμάνια, σε όλες τις διώρυγες και όλα τα αεροδρόμια του κόσμου», είπε ο κ. Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να «εξετάσει τον πλήρη αεροπορικό αποκλεισμό» του εναέριου χώρου της Ουκρανίας «για τους πυραύλους, τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα» της Ρωσίας, κάτι πάντως που η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέρριψε χθες. «Αυτό το κακό (...) πρέπει να σταματήσει αμέσως. Και να καταστραφεί οικονομικά, για να φανεί ότι η ανθρωπότητα είναι ικανή να αμυνθεί», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο κ. Ζελένσκι κατήγγειλε τους ρωσικούς βομβαρδισμούς χθες, την ώρα που αντιπροσωπείες της Μόσχας και του Κιέβου συναντιούνταν για πρώτη φορά στη Λευκορωσία από την έναρξη της εισβολής την Πέμπτη.

«Οι συνομιλίες έγιναν με φόντο βομβαρδισμούς και πυρά εναντίον του εδάφους μας (...). Ο συγχρονισμός των πυρών με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ήταν προφανής», δήλωσε.

«Θεωρώ ότι η Ρωσία προσπάθησε με αυτόν τον τρόπο απλούστατα να ασκήσει πίεση» στο Κίεβο, έκρινε ο κ. Ζελένσκι, προσθέτοντας «μη χάνετε τον χρόνο σας».

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, το Κίεβο «δεν έλαβε το αποτέλεσμα που ήθελε» στον πρώτο γύρο των συνομιλιών χθες Δευτέρα, όμως αναφέρθηκε σε «αντιπροτάσεις» στις ρωσικές προτάσεις προκειμένου «να τερματιστεί ο πόλεμος».

Οι αντιπροσωπείες επέστρεψαν για «διαβουλεύσεις στις πρωτεύουσές τους», προτού διεξαχθεί «δεύτερος γύρος» των συνομιλιών.

ΗΠΑ: «Όχι» σε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων

Πάντως, η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέρριψε τις εκκλήσεις να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία, εξηγώντας πως αυτό θα αποτελούσε βήμα προς το ξέσπασμα ένοπλης σύρραξης απευθείας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

«Ο πρόεδρος έχει πει με μεγάλη σαφήνεια ότι δεν έχει πρόθεση να στείλει στρατιώτες των ΗΠΑ να εμπλακούν σε πόλεμο με τη Ρωσία», εξήγησε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

«Και νομίζω ότι αυτό που είναι σημαντικό να σημειωθεί εδώ είναι ότι στην ουσία αυτό θα αποτελούσε βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, διότι η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα προϋπέθετε εφαρμογή» του μέτρου, πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Τζο Μπάιντεν.

«Θα απαιτούσε να αναπτυχθεί ο στρατός των ΗΠΑ για την επιβολή της», πράγμα που θα σήμαινε «απευθείας σύγκρουση, δυνητική απευθείας σύγκρουση και δυνητικό πόλεμο με τη Ρωσία, κάτι στο οποίο δεν σχεδιάζουμε να συμμετάσχουμε», πρόσθεσε η κυρία Ψάκι.

Διαδηλώσεις στη Ρωσία κατά του πολέμου

Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν και πάλι χθες Δευτέρα στη Ρωσία, κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων εναντίον του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με ακτιβιστές.

Κάπου 208 άνθρωποι συνελήφθησαν στη Μόσχα και 181 στην Αγία Πετρούπολη, σύμφωνα με τον ιστότοπο OVD-Info. Σε όλη τη χώρα, έγιναν 413 συλλήψεις σε 13 πόλεις.

Οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας καταστέλλουν με ακραία σκληρότητα τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις. Οι αρχές διαμηνύουν στους πολίτες να μη συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις που οργανώνονται χωρίς την άδεια των αρχών. Οι διαδηλώσεις αυτής της φύσης έχουν απαγορευθεί επανειλημμένα, συχνά με την επίκληση της πανδημίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v