Ο Πάουελ βλέπει αύξηση επιτοκίων τον Μάρτιο

Οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία από την εισβολή στην Ουκρανία παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες, προειδοποίησε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Ο Πάουελ βλέπει αύξηση επιτοκίων τον Μάρτιο

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα αναμένει να αυξήσει τα επιτόκια τον Μάρτιο, για να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό, τονίζοντας παράλληλα ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προσθέσει αβεβαιότητα στις προοπτικές των ΗΠΑ.

«Με πληθωρισμό πολύ πάνω από 2% και ισχυρή αγορά εργασίας, αναμένουμε ότι θα είναι σκόπιμο να αυξηθoύν τα επιτόκια στη συνάντησή μας αργότερα αυτό τον μήνα», είπε ο Πάουελ την Τετάρτη, σε δηλώσεις που προετοιμάστηκαν για την εμφάνισή του ενώπιον Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Η διαδικασία άρσης της διευκολυντικής πολιτικής υπό τις τρέχουσες συνθήκες θα περιλαμβάνει τόσο αυξήσεις στα επιτόκια όσο και μείωση του μεγέθους του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας».

Ο ίδιος υπογράμμισε συγκεκριμένα ότι προτίθεται να προτείνει μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. 

Ο Πάουελ επισήμανε ότι η αγορά εργασίας είναι «εξαιρετικά σφιχτή», στέλνοντας ουσιαστικά ένα μήνυμα προς τους νομοθέτες ότι η κεντρική τράπεζα έχει επιτύχει τον μέγιστο στόχο της για την απασχόληση υπό τις τρέχουσες συνθήκες, γεγονός που ανοίγει την πόρτα στην καταπολέμηση του πληθωρισμού. Ανέφερε ότι οι εργοδότες δυσκολεύονται να καλύψουν ανοιχτές θέσεις εργασίας, ενώ οι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν και αναλαμβάνουν νέες θέσεις εργασίας, οδηγώντας να αυξηθούν οι μισθοί με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων ετών.

«Γνωρίζουμε ότι το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να υποστηρίξουμε μια ισχυρή αγορά εργασίας είναι να συμβάλουμε σε μια μακρά επέκταση, και αυτό είναι δυνατό μόνο σε ένα περιβάλλον σταθερότητας τιμών», είπε ο Πάουελ.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο ίδιος προειδοποίησε ότι «οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία από την εισβολή στην Ουκρανία, τον συνεχιζόμενο πόλεμο, τις κυρώσεις και τα επερχόμενα γεγονότα, παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες».

«Η χάραξη κατάλληλης νομισματικής πολιτικής σε αυτό το περιβάλλον απαιτεί να αναγνωριστεί ότι η οικονομία εξελίσσεται με απροσδόκητους τρόπους», σημείωσε. «Θα χρειαστεί να είμαστε ευέλικτοι στο πώς ανταποκρινόμασε στα εισερχόμενα δεδομένα και στις εξελισσόμενες προοπτικές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v