Alert από ΕΕ για Ενέργεια-Αμυνα: Σχέδιο για τεράστια έκδοση ευρωομολόγου

Στόχος η χρηματοδότηση των ενεργειακών και αμυντικών δαπανών των κρατών-μελών, καθώς είναι αντιμέτωπα με τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Αναμένεται να παρουσιαστεί αυτή την εβδομάδα.

Alert από ΕΕ για Ενέργεια-Αμυνα: Σχέδιο για τεράστια έκδοση ευρωομολόγου

Σχέδιο για τεράστια κοινή έκδοση ομολόγων θα αποκαλύψει η Ευρωπαϊκή Ενωση το συντομότερο αυτή την εβδομάδα, με στόχο τη χρηματοδότηση των ενεργειακών και αμυντικών δαπανών καθώς το μπλοκ είναι αντιμέτωπο με τις επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η πρόταση ενδέχεται να παρουσιαστεί αφότου οι ηγέτες της ΕΕ πραγματοποιήσουν έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες της Γαλλίας, στις 10-11 Μαρτίου, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τις προετοιμασίες. Οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργούσαν οι πωλήσεις χρέους και πόσα χρήματα σκοπεύουν να συγκεντρώσουν.

Η διαφορά μεταξύ των 10ετών αποδόσεων Ιταλίας και Γερμανίας -βασικός δείκτης κινδύνου στην περιοχή- μειώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στις 151 μονάδες βάσης μετά την είδηση, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων της ΕΕ αυξήθηκαν λόγω της προοπτικής αύξησης της προσφοράς. Το ευρώ επέκτεινε τα κέρδη του, σημειώνοντας άνοδο 0,6%, με την ισοτιμία στο 1,0920 δολάριο.

Η έκτακτη κίνηση έρχεται μόλις ένα χρόνο αφότου η ΕΕ δρομολόγησε πακέτο έκτακτης ανάγκης 1,8 τρισ. ευρώ, που υποστηρίζεται από κοινό χρέος για τη χρηματοδότηση των προσπαθειών των κρατών-μελών για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τώρα, το μπλοκ αντιμετωπίζει τεράστιες ανάγκες χρηματοδότησης καθώς αρχίζει να μεταρρυθμίζει τη στρατιωτική και ενεργειακή του υποδομή μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Πρέπει να βρούμε νέα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε νέα ζητήματα που θέτει μπροστά μας αυτή η κρίση», δήλωσε ο επίτροπος της ΕΕ για την οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι, το βράδυ της Δευτέρας, στους ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο της Γαλλίας. Πρόσθεσε ότι πιστεύει πως οι ηγέτες της ΕΕ θα δώσουν πολιτική καθοδήγηση για περαιτέρω κινήσεις στη Σύνοδο Κορυφής.

Ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες, αλλά είπε ότι οι αξιωματούχοι συνεχίζουν να παρακολουθούν την κατάσταση και είναι έτοιμοι να αντιδράσουν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Το σχέδιο θα περιλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο του μπλοκ, την έκδοση ομολόγων και στη συνέχεια τη διοχέτευση των εσόδων στα κράτη-μέλη με τη μορφή δανείων με ευνοϊκούς όρους για τη χρηματοδότηση των δαπανών στις περιοχές, σύμφωνα με αξιωματούχους που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Μια επιλογή είναι να δομηθεί όπως το πρόγραμμα SURE της ΕΕ, είπαν ορισμένοι από τους αξιωματούχους, αναφερόμενοι στο πρόγραμμα που χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών υποστήριξης της απασχόλησης στον απόηχο της πανδημίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v