Alert από ΗΠΑ: Οπλισμένα drones ζήτησε η Ρωσία από την Κίνα

Συνάντηση για έξι ώρες στη Ρώμη είχαν ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου και κορυφαίος Κινέζος διπλωμάτης. Επικοινωνία και με τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας επιδιώκει η Ουάσιγκτον.

Alert από ΗΠΑ: Οπλισμένα drones ζήτησε η Ρωσία από την Κίνα

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τους Ευρωπαίους συμμάχους ότι η Ρωσία ζήτησε από την Κίνα ένοπλα drones στα τέλη Φεβρουαρίου καθώς άρχιζε την εισβολή της στην Ουκρανία, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το αίτημα έχει προκαλέσει ανησυχίες στους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν που επιδιώκουν να εμποδίσουν την Κίνα -τον πιο ισχυρό διπλωματικό εταίρο της Ρωσίας- να βοηθήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν στον πόλεμο, σύμφωνα με τους ανθρώπους που περιέγραψαν το θέμα υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Τη Δευτέρα, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν και ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Yang Jiechi συναντήθηκαν για έξι ώρες στη Ρώμη για να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος περιέγραψε τη συνάντηση ως έντονη, αλλά αρνήθηκε να πει εάν προέκυψε το αίτημα για στρατιωτική βοήθεια, ενώ ο Yang κάλεσε στη συνέχεια όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στη σύγκρουση.

Πριν από τη συνάντηση Σάλιβαν και Yang, Αμερικανοί αξιωματούχοι άρχισαν να αποκαλύπτουν το αίτημα της Ρωσίας για στρατιωτική και οικονομική βοήθεια. Ερωτηθείς για το αίτημα για τα drones, ένας εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον το βράδυ της Δευτέρας αναφέρθηκε σε προηγούμενη δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Zhao Lijian. «Οι ΗΠΑ διαδίδουν κακόβουλα παραπληροφόρηση στοχεύοντας την Κίνα», είπε ο Zhao. «Έχουμε παίξει εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών».

Ενας άλλος τομέας ανησυχίας που εξέφρασε ο Σάλιβαν και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν τις τελευταίες ημέρες είναι ο κίνδυνος ο Πούτιν να καταφύγει στη χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων στην Ουκρανία.

Ο Σάλιβαν επιδιώκει να καλέσει τον Nikolai Patrushev, τον ομόλογό του και γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, για να προειδοποιήσει απευθείας το Κρεμλίνο να μην το κάνει, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν τον σχεδιασμό. Η τηλεφωνική επικοινωνία δεν έχει ακόμη προγραμματιστεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v