Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατασκευή αγωγού υδρογόνου εξετάζουν Γερμανία-Νορβηγία

Στόχος να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία. Σύντομα η μελέτη σκοπιμότητας για το έργο, όπως δήλωσαν χθες μετά τη συνάντησή τους ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και ο Νορβηγός πρωθυπουργός.

Κατασκευή αγωγού υδρογόνου εξετάζουν Γερμανία-Νορβηγία

Η Γερμανία και η Νορβηγία εξετάζουν το ενδεχόμενο κατασκευής ενός αγωγού υδρογόνου που θα συνδέει τις δύο χώρες, για να μειώσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν σύντομα μελέτη σκοπιμότητας για το έργο που θα μεταφέρει τελικά πράσινο υδρογόνο από τη Νορβηγία στη Γερμανία, δήλωσαν αργά την Τετάρτη μετά από συνάντηση μεταξύ του Γερμανού υπουργού Οικονομίας Robert Habeck και του Νορβηγού πρωθυπουργού Jonas Gahr Store.

«Τους επόμενους μήνες και χρόνια, θα είναι εξαιρετικά σημαντικό να επιταχυνθεί η ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών ενέργειας για την Ευρώπη, για την υποκατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου και να αναπτυχθούν οι απαραίτητες υποδομές για αυτό», ανέφεραν η Γερμανία και η Νορβηγία σε κοινή δήλωση.

Η Γερμανία πιέζει για αναθεώρηση του ενεργειακού εφοδιασμού της από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης προμηθεύεται περισσότερο από το μισό φυσικό αέριο, τον μισό άνθρακα και περίπου το ένα τρίτο του πετρελαίου της από τη Ρωσία.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου και άνθρακα της χώρας για να μειώσει την έκθεσή της σε ενδεχόμενες διακοπές του εφοδιασμού. Η κυβέρνηση αγοράζει επίσης υγροποιημένο φυσικό αέριο, υποστηρίζει τις προσπάθειες για την κατασκευή νέων τερματικών σταθμών LNG και πιέζει για ταχύτερη επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v