Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάουελ: Η Fed πρέπει να κινηθεί ταχύτατα σε αύξηση επιτοκίων

Εφικτή η αντιμετώπιση του πολύ υψηλού πληθωρισμού χωρίς την πρόκληση ύφεσης. Ανοδικές πιέσεις στις τιμές από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πάουελ: Η Fed πρέπει να κινηθεί ταχύτατα σε αύξηση επιτοκίων

Η Fed πρέπει να κινηθεί «ταχύτατα» στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής για να οδηγήσει χαμηλότερα τον πληθωρισμό, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μπορεί να το επιτύχει αυτό χωρίς να προκαλέσει ύφεση.

Σε δηλώσεις που έκανε σε συνέδριο της Εθνικής Ένωσης για τα Οικονομικά των Επιχειρήσεων, ο Πάουελ τόνισε ότι η αγορά εργασίας είναι «πολύ ισχυρή» και ο πληθωρισμός «πολύ υψηλός».

«Υπάρχει προφανής ανάγκη να προχωρήσουμε ταχύτατα στην επαναφορά της νομισματικής πολιτικής μας σε ένα πιο ουδέτερο επίπεδο και στη συνέχεια να κινηθούμε σε πιο περιοριστικά επίπεδα αν αυτό είναι απαραίτητο για να αποκατασταθεί η σταθερότητα των τιμών» υπογράμμισε σύμφωνα με τους Financial Times.

«Oυδέτερο» θεωρείται το επιτόκιο που ούτε δίνει ώθηση ούτε περιστέλλει την ανάπτυξη.

Την Τετάρτη η Fed προχώρησε στην πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2018.

Ο κ. Πάουελ σημείωσε επίσης ότι είναι αναγκαία μια σημαντική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής παρά την αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο πόλεμος αναμένεται να εντείνει τις βραχυπρόθεσμες ανοδικές πιέσεις στις τιμές στην ενέργεια, τα τρόφιμα και τα εμπορεύματα, σε μια περίοδο «ήδη υψηλού πληθωρισμού», προειδοποίησε.

«Αυξάνεται ο κίνδυνος μια παρατεταμένη περίοδος υψηλού πληθωρισμού να οδηγήσει τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα, το οποίο υπογραμμίζει την ανάγκη να κινηθεί η επιτροπή ταχύτατα όπως προανέφερα» πρόσθεσε.

Ο ίδιος απέρριψε τις ανησυχίες ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα προκαλέσει ύφεση, λέγοντας ότι το 1965, το 1984 και το 1995 η Fed κατόρθωσε να επιβραδύνει μια οικονομία που είχε υπερθερμανθεί χωρίς να την οδηγήσει σε απότομη συρρίκνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v