Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσία: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της επιχείρησής μας στην Ουκρανία

Θα επικεντρωθεί τώρα στο να απελευθερώσει «πλήρως» την περιοχή του Ντονμπάς, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της επιχειρησιακής διεύθυνσης του ρωσικού γενικού επιτελείου. Δεν υπάρχει πρόοδος σε βασικά σημεία, δηλώνει ο Ουκρανός υπ. Εξωτερικών. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

Ρωσία: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της επιχείρησής μας στην Ουκρανία

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι η πρώτη φάση της στρατιωτικής επιχείρησής της, όπως την αποκαλεί, στην Ουκρανία έχει στο μεγαλύτερο μέρος της ολοκληρωθεί και ότι θα επικεντρωθεί τώρα στο να απελευθερώσει «πλήρως» την περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

Η ανακοίνωση φαίνεται να υποδεικνύει ότι η Ρωσία ενδεχομένως αλλάζει σε πιο περιορισμένους στόχους, αφότου βρέθηκε αντιμέτωπη με τη σθεναρή αντίσταση της Ουκρανίας τον πρώτο μήνα του πολέμου, εκτιμά το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως αυτονομιστές, που στηρίζει η Ρωσία, ελέγχουν τώρα το 93% της περιοχής του Λουχάνσκ και το 54% της περιοχής του Ντονέτσκ, οι δύο περιοχές που απαρτίζουν το Ντονμπάς.

«Οι βασικοί στόχοι του πρώτου σταδίου της επιχείρησης έχουν σε γενικές γραμμές επιτευχθεί», δήλωσε ο Σεργκέι Ρουντσκόι, επικεφαλής της επιχειρησιακής διεύθυνσης του ρωσικού γενικού επιτελείου. O ίδιος «απαντώντας» στο γιατί δεν έχει καταλάβει η Ρωσία μεγάλες πόλεις υποστήριξε ότι αυτό έγινε για να μην υπάρξουν πολλά θύματα μεταξύ αμάχων αλλά και ότι μπορεί να αναθεωρήσει την στρατηγική της. 

«Το μαχητικό δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας έχει σημαντικά μειωθεί, κάτι… που καθιστά δυνατό να επικεντρώσουμε τις βασικές μας προσπάθειες στο να επιτύχουμε τον κύριο στόχο μας, την απελευθέρωση του Ντονμπάς».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι η Ρωσία δίνει προτεραιότητα στο Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, σε αντίθεση με το Κίεβο, σε μια προσπάθεια δημιουργίας μόχλευσης στις διαπραγματεύσεις και αποκοπής των ουκρανικών δυνάμεων στα ανατολικά από την υπόλοιπη χώρα, δήλωσε σήμερα ένας Αμερικανός ανώτερος αξιωματούχος άμυνας. Πρόσθεσε επίσης ότι η Ρωσία αναζητά να στείλει ενισχύσεις από τη Γεωργία.

Ρωσικοί πύραυλοι στόχευσαν κτίρια της διοίκησης της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Βίνιτσια, δηλώνει ο ουκρανικός στρατός

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε σήμερα ότι ρωσικοί πύραυλοι κρουζ έπληξαν πολλά κτίρια καθώς οι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν να πλήξουν τη διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή Βίνιτσια.

«Οι συνέπειες της πυραυλικής επίθεσης από τους κατακτητές αποφασηνίζονται», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την πόλη Τσερνίχιφ δηλώνει ο δήμαρχος της πόλης

Ουκρανικές αρχές ανέφεραν σήμερα ότι ρωσικές δυνάμεις έχουν ουσιαστικά περικυκλώσει τη βόρεια πόλη Τσερνίχιφ και βομβαρδίζουν περιοχές όπου οι κάτοικοι έχουν παγιδευτεί χωρίς να διαθέτουν ρεύμα, θέρμανση και νερό.

Ο δήμαρχος του Τσερνίχιφ, Βλάντισλαβ Ατροσένκο, είπε ότι βομβαρδισμοί κατέστρεψαν μια γέφυρα που συνέδεε την πόλη με την πρωτεύουσα της Ουκρανίας στα νότια, κόβοντας τον κύριο δρόμο για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και για την απομάκρυνση τραυματιών. Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς αυτούς από το Τσερνίχιφ, το οποίο βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Κίεβο: Πολύ δύσκολες οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα

Οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα είναι «πολύ δύσκολες», έκρινε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, έναν και πλέον μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

«Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων είναι πολύ δύσκολη», δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας σε ένα δελτίο τύπου, απορρίπτοντας κάθε «συναίνεση» με τη Μόσχα σε αυτό το στάδιο.

Ο ίδιος απέρριψε αναφορές ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στην επίλυση τεσσάρων εκ των έξι σημείων κλειδιών.

«Δεν υπάρχει συναίνεση με τη Ρωσία στα τέσσερα σημεία», έγραψε ο Κουλέμπα σε μια ανάρτηση στο Facebook.

«Η ουκρανική αντιπροσωπεία τηρεί σθεναρή στάση και δεν εγκαταλείπει τα αιτήματά της. Επιμένουμε, καταρχάς, σε μια εκεχειρία, σε εγγυήσεις ασφαλείας και στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Από την πλευρά του, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Interfax, που αναμεταδίδουν το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο, ο διαπραγματευτής της Μόσχας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι είπε σήμερα ότι η Ρωσία και η Ουκρανία έρχονται κοντά στο να κατανοήσουν δευτερεύοντα θέματα στις ειρηνευτικές συνομιλίες, όμως έχει καταγραφεί περιορισμένη πρόοδος στα σημαντικότερα σημεία.

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται όλη την εβδομάδα, από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή, σε μορφή τηλεδιάσκεψης και θα συνεχίσουμε αύριο», είπε ο Μεντίνσκι.

«Σε δευτερεύοντα θέματα, οι θέσεις συγκλίνουν. Εντούτοις, στα βασικά πολιτικά θέματα, στην πραγματικότητα προσπαθούμε χωρίς αποτέλεσμα».

Οι Ρώσοι δημιούργησαν διάδρομο Κριμαία-Ντονέτσκ, παραδέχεται το Κίεβο

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σήμερα ότι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν μερικώς να δημιουργήσουν έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία από εδάφη στην ουκρανική περιοχή Ντονέτσκ.

«Ο εχθρός πέτυχε εν μέρει να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο μεταξύ της προσωρινά κατεχόμενης Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και τμήματος της περιοχής του Ντονέτσκ», σημειώνεται σε μια διαδικτυακή ανάρτηση. Η Κριμαία προσαρτήθηκε στη Ρωσία από την Ουκρανία το 2014.

Νωρίτερα, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν σταθερή πρόοδο στην πολιορκημένη νότια πόλη της Μαριούπολης, μπαίνοντας στο κέντρο της πόλης στις 24 Μαρτίου.

Η πόλη-λιμάνι, που θεωρείται κρίσιμη για την εκστρατεία της Ρωσίας, έχει περικυκλωθεί από ρωσικά στρατεύματα από τις αρχές Μαρτίου.

Καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται στη Μαριούπολη, οι τοπικές ουκρανικές αρχές εγκατέλειψαν την πόλη για να συντονίσουν καλύτερα τις περιφερειακές επιχειρήσεις, λέει το ISW.

Ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν επίσης να βομβαρδίζουν το Χάρκοβο και κατάφεραν αρκετές μικρές προελεύσεις στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ. Πρόκειται για κρίσιμα σημεία στην προσπάθειά τους να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις που μάχονται στα ανατολικά.

Ωστόσο, σημείωσε επίσης την επιτυχημένη επίθεση της Ουκρανίας σε ρωσικά πλοία στο κατεχόμενο λιμάνι του Μπερντιάνσκ, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία ανάγκασε τα ρωσικά στρατεύματα να πάρουν θέσεις άμυνας στην βορειοδυτική πλευρά της πρωτεύουσας Κιέβου και εμπόδισε τη Ρωσία να περικυκλώσει την περιοχή του Τσερνιχίφ.

Εν τω μεταξύ για πρώτη φορά από τις 3 Μαρτίου η Ρωσία ανακοίνωσε αριθμό απωλειών. Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ο ρωσικός στρατός έκανε γνωστό πως έχασαν τη ζωή τους 1.351 στρατιώτες, καθώς και ότι εκκένωσε 400.000 αμάχους από την Ουκρανία.

Ρωσικό πυραυλικό χτύπημα στο Ντνίπρο

Τα σωστικά συνεργεία αναζητούν σήμερα επιζώντες αφότου δύο πύραυλοι έπληξαν μονάδα του ουκρανικού στρατού στα περίχωρα της Ντνίπρο, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, αναφέρει σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο περιφερειακός κυβερνήτης Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος σημειώνει ότι από το πλήγμα προκλήθηκε "σοβαρή καταστροφή".

Παράλληλα αναφερόμενη στην Μαριούπολη, την πόλη-λιμάνι στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε ότι το Κίεβο ελπίζει να ανοίξει σήμερα σε ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα ένας ασφαλής διάδρομος για την απομάκρυνση αμάχων από την πόλη αυτή.

Αποσύρονται ρωσικές μονάδες, ισχυρίζεται το Κίεβο

Ορισμένες ρωσικές στρατιωτικές μονάδες έχουν αρχίσει να αποσύρονται από τις περιοχές στις οποίες είχαν αναπτυχθεί αφού υπέστησαν βαριές απώλειες, ανέφερε το ουκρανικό γενικό επιτελείο σε ενημέρωσή του για την κατάσταση στα πεδία των μαχών νωρίς σήμερα.

Ορισμένες ρωσικές μονάδες αποσύρθηκαν στη Ρωσία καθώς έχασαν τους μισούς τους άνδρες, κατά την ίδια πηγή.

Καθώς η ρωσική εισβολή μπήκε στον δεύτερό της μήνα, η κατάσταση στα μέτωπα είναι «πρακτικά παγωμένη», σύμφωνα με τον Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλο του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ρωσικές μονάδες συνεχίζουν τον αποκλεισμό στις πόλεις Χάρκοβο και Σούμι, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο, ενώ ετοιμάζονται για νέα επίθεση στην Ιζιούμ.

Οι Ρώσοι συνεχίζουν να ελέγχουν εν μέρει χερσαία οδό από την περιοχή Ροστόφ ως την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας, πρόσθεσε.

Οι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν στην περιφέρεια Ντνιπροπετρόφσκ τη νύχτα. Τα ρωσικά στρατεύματα προχώρησαν σε δύο πυραυλικές επιθέσεις εναντίον ουκρανικής μονάδας στα προάστια του Ντνίπρο, ανέφερε τοπικός αξιωματούχος μέσω Facebook

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ουκρανία έχει ανακαταλάβει πόλεις και αμυντικές θέσεις έως και 35 χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου, βοηθούμενη από την αδυναμία των υπερεκτεταμένων γραμμών ανεφοδιασμού των ρωσικών δυνάμεων.

Ρωσία: Η ουκρανική αεροπορία και το σύστημα αεράμυνας καταστράφηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά

Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ενημέρωσε ότι η ουκρανική αεροπορία και το σύστημα αεράμυνας καταστράφηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά, το ναυτικό της χώρας έπαψε να υπάρχει και σε ένα μήνα, οι απώλειες των ουκρανικών στρατευμάτων ανήλθαν σε περίπου 30 χιλιάδες άτομα

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε επίσης πως αυτονομιστές, που στηρίζει η Ρωσία, ελέγχουν τώρα το 93% της περιοχής του Λουχάνσκ και το 54% της περιοχής του Ντονέτσκ, οι δύο περιοχές που απαρτίζουν το Ντονμπάς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v