«Σήμα» ύφεσης στέλνουν τα αμερικανικά ομόλογα

Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου βρέθηκε υψηλότερα από αυτήν του 10ετούς για πρώτη φορά από το 2019. Η αντιστροφή της καμπύλης έχει προβλέψει έξι υφέσεις μετά το 1978.

«Σήμα» ύφεσης στέλνουν τα αμερικανικά ομόλογα

Η καμπύλη των αποδόσεων των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου εκπέμπει ανησυχητικά σήματα για την αμερικανική οικονομία, εντείνοντας τους φόβους για πιθανή ύφεση τη φετινή χρονιά.

Ειδικότερα, η απόδοση του 2ετούς τίτλου σκαρφάλωσε σε υψηλότερο επίπεδο από την απόδοση του 10ετούς για πρώτη φορά από το 2019.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η απόδοση του 2ετούς τίτλου ενισχύθηκε την Τρίτη στο 2,39%, πάνω από την απόδοση του 10ετούς ομολόγου.

Πριν το 2019, όταν ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας είχε προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές, η καμπύλη των αποδόσεων είχε αντιστραφεί ξανά το 2006 με 2007.

Αναλυτές της LPL Financial δήλωσαν στο Reuters ότι η αντιστροφή της καμπύλης αποτελεί έναν πολύ ισχυρό δείκτη ο οποίος προέβλεψε έξι υφέσεις μετά το 1978 και μόνο μία φορά δεν επιβεβαιώθηκε.

Οι αποδόσεις του βραχυπρόθεσμου κρατικού χρέους αυξάνονται με γρήγορο ρυθμό τις τελευταίες εβδομάδες, αντανακλώντας τις προσδοκίες ότι η Fed θα προχωρήσει σε σειρά αυξήσεων επιτοκίων, ενώ οι αποδόσεις του μακροπρόθεσμου αμερικανικού χρέους αυξάνονται με πιο αργό ρυθμό εν μέσω ανησυχιών ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα πλήξει την οικονομία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v