Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 8% εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο

Συνεχίζεται το ράλι στις τιμές και οι πιέσεις στα νοικοκυριά. Ενα μήνα πριν, ο τιμάριθμος στη χώρα μας ήταν στο 6,3%. Πρωταθλήτρια στις ανατιμήσεις η Ενέργεια. Νέο ρεκόρ στην ευρωζώνη, με 7,5% έτρεξε ο ετήσιος πληθωρισμός, από 5,9% τον Φεβρουάριο.

Στο 8% εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο

Εκρηξη πληθωρισμού καταγράφει η Eurostat στη χώρα μας όπως και σε όλη την ευρωζώνη. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμησή της, οι τιμές καταναλωτή στην Ελλάδα -εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με την υπόλοιπη ευρωζώνη- αυξήθηκαν κατά 8% τον Μάρτιο, μετά την άνοδό τους κατά 6,3% τον Φεβρουάριο. Σε μηνιαία βάση κινήθηκαν ανοδικά κατά 2,7%.

Υπενθυμίζεται ότι σε εθνικό επίπεδο οι τιμές αυξήθηκαν κατά 7,2% τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Την ίδια ώρα, ρεκόρ χτυπάει η άνοδος των τιμών και στην ευρωζώνη. Κατά 7,5% αναμένεται να έχει αυξηθεί ο ετήσιος πληθωρισμός τον περασμένο μήνα από 5,9% τον Φεβρουάριο.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάρτιο (44,7%, έναντι 32,0% τον Φεβρουάριο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (5,0%, έναντι 4,2% τον Φεβρουάριο), μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (3,4%, έναντι 3,1% τον Φεβρουάριο) και υπηρεσίες (2,7%, σε σύγκριση με 2,5% τον Φεβρουάριο).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v