Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπρέιναρντ: Η Fed θα συρρικνώσει με ταχείς ρυθμούς τον ισολογισμό

Η Fed θα συνεχίσει να συσφίγγει μεθοδικά τη νομισματική πολιτική μέσω μιας σειράς αυξήσεων των επιτοκίων και αρχίζοντας να μειώνει τον ισολογισμό με ταχείς ρυθμούς αμέσως μετά τη συνεδρίασή μας τον Μάιο, δήλωσε η αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας, Λάελ Μπρέιναρντ.

Μπρέιναρντ: Η Fed θα συρρικνώσει με ταχείς ρυθμούς τον ισολογισμό

H αξιωματούχος της Fed, Λάελ Μπρέιναρντ, η οποία συνήθως τάσσεται υπέρ της χαλαρής νομισματικής πολιτικής και των χαμηλών επιτοκίων, δήλωσε την Τρίτη ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να ενεργήσει γρήγορα και επιθετικά για να μειώσει τον πληθωρισμό.

Όπως μεταδίδει το CNBC, η Μπρέιναρντ τόνισε είπε ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα περιλαμβάνει ταχεία συρρίκνωση του ισολογισμού και αύξηση των επιτοκίων με σταθερό ρυθμό. Τα σχόλια της άφησαν να εννοηθεί ότι οι κινήσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να είναι υψηλότερες από τις παραδοσιακές κινήσεις των 0,25 ποσοστιαίων μονάδων.

«Προς το παρόν, ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και υπόκειται σε ανοδικούς κινδύνους» τόνισε σε δηλώσεις της. «Η Επιτροπή είναι έτοιμη να λάβει ισχυρότερα μέτρα εάν οι δείκτες του πληθωρισμού και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό υποδεικνύουν ότι μια τέτοια δράση είναι δικαιολογημένη».

Η Fed έχει ήδη εγκρίνει μία αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες στη συνεδρίαση του Μαρτίου που ήταν η πρώτη σε περισσότερα από τρία χρόνια και πιθανότατα μία από τις πολλές που θα ακολουθήσουν.

Επιπλέον, οι αγορές αναμένουν ότι η Fed θα παρουσιάσει στη συνεδρίαση του Μαϊου σχέδιο για τη μείωση του ισολογισμού των σχεδόν 9 τρισ. δολαρίων, κυρίως ομολόγων και τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων, στον ισολογισμό της. 

«Η Επιτροπή θα συνεχίσει να συσφίγγει μεθοδικά τη νομισματική πολιτική μέσω μιας σειράς αυξήσεων των επιτοκίων και αρχίζοντας να μειώνει τον ισολογισμό με ταχείς ρυθμούς αμέσως μετά τη συνεδρίασή μας τον Μάιο», είπε. «Δεδομένου ότι η ανάκαμψη ήταν πολύ ισχυρότερη και ταχύτερη από ό,τι στον προηγούμενο κύκλο, αναμένω ότι ο ισολογισμός θα συρρικνωθεί σημαντικά πιο γρήγορα από ό,τι στην προηγούμενη ανάκαμψη».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v