Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόταση-μαμούθ του Ελον Μασκ για εξαγορά του Twitter σε μετρητά

Με premium η πρόταση του γνωστού δισεκατομμυριούχου για εξαγορά του κοινωνικού μέσου, αλλά πολύ χαμηλότερα από την τιμή της μετοχής ένας χρόνο πριν. Στα 43 δισ. δολάρια αποτιμά το Twitter. «Εάν δεν γίνει αποδεκτή, θα επανεξετάσω τη στάση μου ως μετόχου».

Πρόταση-μαμούθ του Ελον Μασκ για εξαγορά του Twitter σε μετρητά

Ο Elon Musk κατέθεσε πρόταση για εξαγορά του συνόλου των μετοχών του Twitter έναντι 54,2 δολαρίων ανά μετοχή. Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου έκανε τη σχετική γνωστοποίηση χθες, με ανακοίνωση στις αμερικανικές χρηματιστηριακές αρχές.

Προτείνει να εξαγοράσει όλες τις μετοχές που δεν είναι στην κατοχή του έναντι 54,2 δολαρίων ανά μετοχή, με ένα premium 54%, με βάση το κλείσιμο στις 28 Ιανουαρίου, αποτιμώντας την εταιρεία στα 43,4 δισ. δολάρια. 

Στην επιστολή του ο Elon Musk σημειώνει ότι «η πρότασή μου είναι η καλύτερη και τελική προσφορά», ενώ τονίζει ότι το Twitter θα πρέπει να βγει εκτός χρηματιστηρίου, για να προχωρήσουν οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν. «Δεν έχω εμπιστοσύνη στη διοίκηση, ούτε πιστεύω ότι μπορώ να προχωρήσω στις απαραίτητες αλλαγές όσο είναι εισηγμένη εταιρεία», υπογραμμίζει. 

«Εάν η προσφορά μου δεν γίνει αποδεκτή, θα χρειαστεί να επανεξετάσω τη στάση μου ως μετόχου», αναφέρει ο Musk. Σημειώνεται ότι ο Elon Musk έχει μερίδιο 9,1% στο Twitter. Η μετοχή του κοινωνικού μέσου ενισχύεται 18% μετά την είδηση. 

Σε επιστολή του προς το διοικητικό συμβούλιο του Twitter, ο Μασκ είπε ότι πιστεύει ότι το Twitter «ούτε θα ευδοκιμήσει ούτε θα υπηρετήσει την κοινωνική επιταγή [της ελευθερίας του λόγου του] στην τρέχουσα μορφή του. Το Twitter πρέπει να μετατραπεί σε ιδιωτική εταιρεία» (σ.σ. να βγει από το χρηματιστήριο).

Ωστόσο δεν είναι όλα ρόδινα. Η τιμή που προσφέρει ο δισεκατομμυριούχος, παρά το premium, θεωρείται πολύ χαμηλή για να την αποδεχτούν οι μέτοχοι ή το διοικητικό συμβούλιο, υποστηρίζει ο Adam Crisafulli της Vital Knowledge, θυμίζοντας ότι οι μετοχές του Twitter είχαν φτάσει τα 70 δολάρια πριν από ένα μόλις χρόνο.

Το Τwitter ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει την πρόταση του Elon Musk. Σύμβουλος είναι η Goldman Sachs και η Wilson Sonsini Goodrich & Rosati.  

Δεν είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρω να αγοράσω το Twitter

O Έλον Μασκ δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν είναι σίγουρος ότι θα καταφέρει τελικά να αγοράσει το Twitter, λίγες ώρες αφότου αποκάλυψε προσφορά 43 δισ. δολαρίων.

O δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Tesla προέβη στην παραπάνω δήλωση σε συνέδριο στο Βανκούβερ.

Ωστόσο, ο Μασκ τόνισε ότι αυτή είναι η καλύτερη και τελευταία προσφορά του.

Όπως μεταδίδει το CNBC, ο ίδιος ανέφερε στο συνέδριο ότι «δεν τον ενδιαφέρει καθόλου η οικονομική πτυχή» του ζητήματος. Όπως υπογράμμισε, η εξαγορά του Twitter δεν είναι ένας τρόπος για να βγάλει χρήματα.

«Δεν είναι ένας τρόπος για να βγάλω χρήματα. Η αίσθηση που έχω είναι ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια δημόσια πλατφόρμα για την οποία υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη και είναι συμπεριληπτική» σημείωσε.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει «Plan B» σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η τρέχουσα προσφορά του, ο Μασκ απάντηση ότι «υπάρχει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v