Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντικατάσταση του Μπάφετ ως προέδρου της Berkshire προτείνουν μέτοχοι

Το μεγαλύτερο δημόσιο συνταξιοδοτικό ταμείο στις ΗΠΑ, με 2,3 δισ. δολάρια σε μετοχές της Berkshire, θα ψηφίσει υπέρ μιας πρότασης μετόχων. Ποια σήματα έχει στείλει ο μεγαλοεπενδυτής στα 91 του χρόνια.

Αντικατάσταση του Μπάφετ ως προέδρου της Berkshire προτείνουν μέτοχοι

Το Σύστημα Συνταξιοδότησης Δημόσιων Υπαλλήλων της Καλιφόρνια, το μεγαλύτερο δημόσιο συνταξιοδοτικό ταμείο στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι σχεδιάζει να ψηφίσει υπέρ μιας πρότασης μετόχων, σύμφωνα με την οποία η Berkshire Hathaway Inc. θα αντικαταστήσει τον δισεκατομμυριούχο Γουόρεν Μπάφετ ως πρόεδρο.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το fund έχει πάνω από 450 δισ. δολάρια σε υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία και περίπου 2,3 δισ. δολάρια σε μετοχές της Berkshire, ανέφερε σε κατάθεση την Τρίτη.

Το μη κερδοσκοπικό National Legal and Policy Center, το οποίο είναι επίσης μέτοχος, ζήτησε ανεξάρτητη προεδρία, λέγοντας ότι η δομή διακυβέρνησης είναι αποδυναμωμένη καθώς τους ρόλους του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου κατέχει το ίδιο πρόσωπο.

Η Berkshire αντιτίθεται στην πρόταση, λέγοντας τον περασμένο μήνα ότι ο Μπάφετ θα πρέπει να συνεχίσει και με τους δύο ρόλους.

«Ωστόσο, όπως έχει επανειλημμένα αναφερθεί από τον κ. Μπάφετ στο παρελθόν, από τη στιγμή που ο κ. Μπάφετ δεν είναι πλέον Διευθύνων Σύμβουλος της Berkshire, ένας μη διευθυντικός σύμβουλος θα πρέπει να διοριστεί Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου», ανέφερε η εταιρεία εκείνη την εποχή.

Ο Μπάφετ, 91 ετών, έχει 32% ψήφους στην εταιρεία και, ενώ δεν έχει δώσει καμία ένδειξη ότι η αποχώρησή του είναι επικείμενη, τα ερωτήματα διαδοχής έχουν προβληθεί εδώ και πολύ καιρό στη Berkshire.

Η ετήσια επιστολή της Berkshire τον Φεβρουάριο δεν έκανε καμία αναφορά στις ειδήσεις διαδοχής που δόθηκαν πέρυσι - ότι ο Greg Abel ήταν η κορυφαία επιλογή για να αναλάβει μετά τον Μπάφετ, εάν και όταν ο επενδυτής θέλει να παραιτηθεί. Στον Abel, ωστόσο, δόθηκε ένα τμήμα της έκθεσης για να μιλήσει για τις προσπάθειες βιωσιμότητας σε ορισμένες από τις επιχειρήσεις της Berkshire.

Η Berkshire σχεδιάζει να πραγματοποιήσει την ετήσια συνέλευση των μετόχων στην Ομάχα της Νεμπράσκα φέτος στις 30 Απριλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v