Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάουελ: Στο «τραπέζι» αύξηση επιτοκίων κατά 50 μ.β. τον Μάιο

Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται τρεις φορές υψηλότερα από τον στόχο είναι κατάλληλο να κινηθούμε λίγο πιο γρήγορα, τόνισε ο Πάουελ. Η παγκοσμιοποίηση έχει επιβραδυνθεί. Μπορεί να οδηγηθούμε σε έναν κόσμο υψηλότερου πληθωρισμού.

Πάουελ: Στο «τραπέζι» αύξηση επιτοκίων κατά 50 μ.β. τον Μάιο

Mια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης θα βρίσκεται στο «τραπέζι» όταν συνεδριάσουν οι αξιωματούχοι της Fed στις 3 με 4 Μαΐου, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ

Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται τρεις φορές υψηλότερα από τον στόχο του 2%, είναι «κατάλληλο να κινηθούμε λίγο πιο γρήγορα» ανέφερε ο Πάουελ σε συζήτηση για την παγκόσμια οικονομία που διοργάνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος τόνισε ότι πολλοί στη Fed πιστεύουν ότι θα ήταν κατάλληλη μία ή περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Ο στόχος είναι να οδηγήσουμε τον πληθωρισμό χαμηλότερα χωρίς να προκαλέσουμε ύφεση, ο στόχος είναι μια «ομαλή προσγείωση», πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι η αμερικανική οικονομία είναι ισχυρή.

Ο κ. Πάουελ υποστήριξε ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία σε περαιτέρω κατακερματισμό.

Όπως τόνισε, είναι ξεκάθαρο ότι η παγκοσμιοποίηση έχει επιβραδυνθεί και μπορεί να αρχίσει να ανιστρέφεται. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η παγκοσμιοποίηση είχε πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Λιγότερη παγκοσμιοποίηση μπορεί να σημαίνει υψηλότερο πληθωρισμό και μικρότερη παραγωγικότητα, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να έλθει ένας κόσμος υψηλότερου πληθωρισμού. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v