Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαβρόφ: Πραγματικός κίνδυνος ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος

Για τον κίνδυνο πυρηνικής σύγκρουσης προειδοποίησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. Η κατάσταση θα λήξει με μια συνθήκη, όμως το περιεχόμενό της θα εξαρτηθεί από το στρατιωτικό πεδίο, τόνισε.

Λαβρόφ: Πραγματικός κίνδυνος ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος

Η Μόσχα θα συνεχίσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Κίεβο, διαβεβαίωσε απόψε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγορώντας ωστόσο την Ουκρανία ότι «παριστάνει» πως συζητά και προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει «πραγματικός» κίνδυνος να ξεσπάσει τρίτος παγκόσμιος πόλεμος. 

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, σε συνέντευξή του στο ρωσικό Channel 1 TV, προειδοποίησε για τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου, παρόλο που οι παγκόσμιες ατομικές δυνάμεις έκαναν κοινή δήλωση τον Ιανουάριο ότι μια τέτοια σύγκρουση είναι απαράδεκτη. «Ο κίνδυνος είναι σοβαρός, ο κίνδυνος είναι πραγματικός και δεν πρέπει να υποτιμάται», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Είπε ότι θα μπορούσε να είναι χρήσιμο να γίνουν συνομιλίες με τις ΗΠΑ, «αλλά δεν βλέπουμε κανένα ενδιαφέρον από την πλευρά τους για επαφές σχετικά με την Ουκρανία ή άλλα θέματα».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τον Ουκρανό πρόεδρο, έναν πρώην ηθοποιό που εξελέγη το 2019, ότι «υποδύεται» ότι διαπραγματεύεται. «Είναι καλός ηθοποιός (...) αν κοιτάξουμε προσεκτικά και διαβάσουμε προσεκτικά αυτά που λέει, θα βρούμε χιλιάδες αντιφάσεις», είπε.

«Η καλή θέληση έχει και τα όριά της. Και αν δεν είναι αμοιβαία, δεν συμβάλλει στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης», είπε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

«Αλλά συνεχίζουμε να διεξάγουμε διαπραγματεύσεις με την ομάδα (που επέλεξε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι) και οι επαφές αυτές θα συνεχιστούν», πρόσθεσε.

Η «κατάσταση» στην Ουκρανία θα λήξει με μια συνθήκη, όμως το περιεχόμενό της θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στο στρατιωτικό πεδίο, τόνισε ο Λαβρόφ.

Ο Λευκός Οίκος δεν αποκλείει νέες κυρώσεις

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιθανό να επιβάλουν και νέες οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Η εκπρόσωπος σημείωσε ότι κανείς δεν μπαίνει στο απυρόβλητο των αμερικανικών κυρώσεων. Αρνήθηκε όμως να σχολιάσει συγκεκριμένα ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal σύμφωνα με το οποίο στη φερόμενη μητέρα τριών παιδιών του Ρώσου προέδρου μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις για να μην εκνευριστεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v