Πακέτο Ντράγκι 6 δισ. ευρώ υπέρ των Ιταλών καταναλωτών ενέργειας

Για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, σε μια κρίσιμη στιγμή που η τιμή του φυσικού αερίου τραβάει την ανηφόρα και ο κίνδυνος διακοπής των ροών είναι ορατός. Οι επιπτώσεις στο ιταλικό χρέος.

Πακέτο Ντράγκι 6 δισ. ευρώ υπέρ των Ιταλών καταναλωτών ενέργειας

Nέο πακέτο βοήθειας για την προστασία εταιρειών και οικιακών καταναλωτών από τις τιμές της ενέργειας που αυξάνονται εξαιτίας της προοπτικής μείωσης των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία ετοιμάζει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι στην Ιταλία. 

Το πακέτο, αξίας περίπου 6 δισ. ευρώ, θα προέλθει από αδιάθετο υπόλοιπο πρόσφατου δανεισμού ύψους 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εμπιστευτικές πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Οπως προστίθεται, ενδέχεται να υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση με σκοπό τόσο την προώθηση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όσο και τη δημιουργία και ενίσχυση υπεράκτιων πλατφορμών υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Η κυβέρνηση δεχόταν πιέσεις διαρκείας προκειμένου να διατεθούν πρόσθετα κεφάλαια για την προστασία της ιταλικής οικονομίας από τις συνέπειες του πολέμου.

Η οικονομία της Ιταλίας εκτιμάται ότι θα επεκταθεί κατά 3,1% φέτος, αν και το τοπίο θα γίνεται όλο και πιο ρευστό σε περίπτωση που παραταθεί η σύγκρουση στην Ουκρανία. Οι δημόσιες δαπάνες έχουν ωθήσει το χρέος στο 150% του ΑΕΠ, αν και ο Ντράγκι έχει δεσμευτεί να το μειώσει στο 141% έως το 2025.

Το πακέτο στήριξης των καταναλωτών έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, μετά την εκτίναξη των τιμών φυσικού αερίου που ακολούθησε τη διακοπή των ροών από τη Ρωσία προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v