ESM: Ο Κλάους Ρέγκλινγκ περιμένει τον διάδοχό του

Αποσύρεται ο Γερμανός του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας μετά από δύο πενταετείς θητείες. Μέχρι στιγμής φημολογούνται τέσσερις νέες υποψηφιότητες, η εξής μία.

ESM: Ο Κλάους Ρέγκλινγκ περιμένει τον διάδοχό του

Οι κυβερνήσεις της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας και της Πορτογαλίας προτίθενται να προτείνουν υποψηφίους για να ηγηθούν του ταμείου διάσωσης του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, δήλωσαν διπλωμάτες και αξιωματούχοι στο Politico.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) Κλάους Ρέγκλινγκ τερματίζει τη θητεία του τον Οκτώβριο. Η απόφαση, όμως, για το ποιος θα τον διαδεχτεί θα ληφθεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 23 Μαΐου και θα επικυρωθεί τον Ιούνιο. Το Eurogroup δεν θα διεξαγάγει επίσημη ψηφοφορία, αλλά έχει στόχο να διορίσει συναινετικά τον επόμενο επικεφαλής. Η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων λήγει την προσεχή Δευτέρα.

Καμία χώρα δεν έχει προτείνει ακόμη επίσημα υποψήφιο. Ωστόσο, ο Λουξεμβούργιος Πιερ Γκραμενιά, πρώην υπουργός Οικονομικών, έχει γνωστοποιήσει το ενδιαφέρον του για τη θέση. Εχει προηγηθεί μια ανεπιτυχής προσπάθειά του να ηγηθεί του Eurogroup το 2020, ενώ παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της χώρας του πέρυσι. 

Η Ιταλία ενδέχεται επίσης να παρουσιάσει υποψήφιο, ανέφεραν αξιωματούχοι. Εάν έπιανε τη θέση Ιταλός, θα επρόκειτο για ενδιαφέρουσα ανατροπή δεδομένης της αποστροφής της Ρώμης υπό τις προηγούμενες κυβερνήσεις να αντλήσει χρήματα από ένα ταμείο που θεωρείται πολιτικά τοξικό. 

Σύμφωνα με διπλωμάτες, υποψηφίους σκέφτονται να προτείνουν επίσης η Πορτογαλία και η Ολλανδία. 

Ο ESM ιδρύθηκε το 2012 με διακυβερνητική συνθήκη, μεσούσης της κρίσης του ευρώ. Ο Γερμανός Κλάους Ρέγκλινγκ, τον οποίο θυμόμαστε πολύ καλά στην Ελλάδα από τα πρόσφατα μνημονιακά μας χρόνια, παραιτείται στις 8 Οκτωβρίου μετά από δύο πενταετείς θητείες στο τιμόνι του ταμείου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v