Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναπάντεχη πτώση του ΑΕΠ των ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο

Ο αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις του Dow Jones για άνοδο κατά 1%. Ποιοι παράγοντες επιβάρυναν (-1,4%) την αμερικανική ανάπτυξη το Q1, όταν το Q2 το ΑΕΠ είχε ενισχυθεί 6,9%.

Αναπάντεχη πτώση του ΑΕΠ των ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο

Aναπάντεχη πτώση σημείωσε το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 1,4% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, σηματοδοτώντας μια απότομη ανατροπή για μια οικονομία που σημειώνει τις καλύτερες επιδόσεις της από το 1984, όπως ενημέρωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εμπορίου.

Ο αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις του Dow Jones για ανάπτυξη κατά 1%.

Μια πληθώρα παραγόντων επιβάρυναν την ανάπτυξη τους πρώτους τρεις μήνες του 2022, μετά το κλείσιμο της περσινής χρονιάς με 6,9%.

Η αύξηση των λοιμώξεων από την Ομικρον στην έναρξη της χρονιάς παρεμπόδισε τη δραστηριότητα σε γενικές γραμμές, ενώ ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε επίπεδο που δεν είχε παρατηρηθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Παράλληλα, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνέβαλε επίσης στην οικονομική στασιμότητα.

Οι τιμές αυξήθηκαν απότομα κατά τη διάρκεια του τριμήνου, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να αυξάνεται κατά 7,8%, μετά την άνοδο 7% το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v