Trader της Citi προκάλεσε το ξαφνικό sell off στις ευρωπαϊκές μετοχές!

Μέσα σε πέντε λεπτά προκάλεσε βαριές απώλειες στα χρηματιστήρια από το Παρίσι έως τη Βαρσοβία, οδηγώντας σε βουτιά τον βασικό ευρωπαϊκό δείκτη έως και 3%, εξαλείφοντας 300 δισ. ευρώ σε κάποιο σημείο.

Trader της Citi προκάλεσε το ξαφνικό sell off στις ευρωπαϊκές μετοχές!

Το γραφείο trading που έχει στο Λονδίνο βρίσκεται πίσω από μεγάλες απώλειες που καταγράφηκαν χθες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, δήλωσε η Citigroup Inc. Οδήγησε μάλιστα τις μετοχές σε όλη την ήπειρο να πέφτουν, μετά από μια ξαφνική πτώση 8% των σουηδικών μετοχών.

«Σήμερα το πρωί, ένας από τους traders μας έκανε ένα λάθος κατά την εισαγωγή μιας συναλλαγής», ανέφερε η τράπεζα με έδρα τη Νέα Υόρκη αργά τη Δευτέρα, σε δήλωση που εστάλη μέσω email. «Μέσα σε λίγα λεπτά, εντοπίσαμε το σφάλμα και το διορθώσαμε».

Η Citigroup βρίσκεται σε συνομιλίες με ρυθμιστικές αρχές για το περιστατικό, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα και ζήτησε να μην κατονομαστεί, συζητώντας μη δημόσιες πληροφορίες.

Ένα sell off στον OMX Stockholm 30 Index μέσα σε πέντε λεπτά προκάλεσε βαριές απώλειες στα χρηματιστήρια από το Παρίσι έως τη Βαρσοβία, οδηγώντας σε βουτιά τον βασικό ευρωπαϊκό δείκτη έως και 3% και εξαλείφοντας 300 δισ. ευρώ σε κάποιο σημείο.

Εκπρόσωπος της Nasdaq Στοκχόλμης είχε πει ότι η βραχύβια βουτιά δεν ήταν τεχνικό σφάλμα από την πλευρά τους. «Η πρώτη μας προτεραιότητα ήταν να αποκλείσουμε τεχνικά ζητήματα στα συστήματά μας και η δεύτερη προτεραιότητά μας ήταν να αποκλείσουμε μια εξωτερική επίθεση στα συστήματά μας. Τώρα έχουμε αποκλείσει και τα δύο», δήλωσε ο David Augustsson, εκπρόσωπος της Nasdaq Στοκχόλμης.

«Είναι πολύ σαφές για εμάς ότι η αιτία αυτής της κίνησης στην αγορά είναι μια πολύ σημαντική συναλλαγή που έγινε από έναν συμμετέχοντα στην αγορά», είπε.

Ο OMX Stockholm 30 Index έκλεισε με πτώση 1,9%, περίπου σε συμφωνία με την πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές. Είχε πέσει έως και 8% σε μόλις πέντε λεπτά, πριν ανακτήσει τις περισσότερες απώλειες λίγο μετά.

Το σφάλμα θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει νομισματική ζημιά αλλά και ζημιά στη φήμη της Citi, καθώς η Nasdaq είπε ότι δεν θα ακυρώσει τυχόν συναλλαγές στις σκανδιναβικές αγορές.

Ο Joakim Bornold, οικονομολόγος στη Soderberg & Partners, δήλωσε ότι οι αγορές μετοχών μπορεί να είναι πολύ ευαίσθητες σε λανθασμένες συναλλαγές παρά τις διασφαλίσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v