Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντράγκι: Η Ε.Ε. να βγει από την «παγίδα» της ομοφωνίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ξεπεράσει την αρχή της ομοφωνίας σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και να λαμβάνει αποφάσεις με ειδική πλειοψηφία, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.

Ντράγκι: Η Ε.Ε. να βγει από την «παγίδα» της ομοφωνίας

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκαταλείψει την απαίτηση για ομόφωνη λήψη αποφάσεων στην εξωτερική πολιτική, καθώς το μπλοκ αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ντράγκι τόνισε ότι η Ε.Ε. πρέπει να βελτιώσει την ικανότητα λήψης αποφάσεων για να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην πρόκληση που θέτει η Ρωσία, η οποία όπως υπογράμμισε αποτελεί άμεση επίθεση στο μεγαλύτερο επίτευγμα της Ε.Ε.: τη διασφάλιση της ειρήνης στην ήπειρο.

«Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτή την αρχή της ομοφωνίας, η οποία οδηγεί σε μια λογική διασταυρούμενων βέτο, και να προχωρήσουμε προς αποφάσεις που λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία» είπε ο Ντράγκι. «Μια Ευρώπη ικανή να λάβει έγκαιρες αποφάσεις είναι μια Ευρώπη που είναι πιο αξιόπιστη έναντι των πολιτών της και απέναντι στον κόσμο».

Αν και η Συνθήκη της Λισαβόνας του 2009 επιτρέπει στην Ε.Ε. να λαμβάνει αποφάσεις κατά πλειοψηφία σε πολλούς τομείς, ευαίσθητα θέματα — όπως η φορολογία, η κοινωνική προστασία, η ένταξη νέων κρατών μελών, η κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας και η αστυνομική συνεργασία — απαιτούν την ομοφωνία όλων των κρατών μελών.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, o Ντράγκι είπε επίσης ότι η Ευρώπη χρειάζεται να εμβαθύνει την αμυντική της ολοκλήρωση και τον αμυντικό της συντονισμό.

Ενώ οι συνδυασμένες αμυντικές δαπάνες των κρατών μελών της Ε.Ε. ήταν περίπου τριπλάσιες από αυτές της Ρωσίας, σημείωσε, στην Ε.Ε. υπάρχουν συνολικά 146 αμυντικά συστήματα, το οποίο εμποδίζει τον συντονισμό. Οι ΗΠΑ, αντίθετα, χειρίζονται μόλις 34 οπλικά συστήματα.

Ο Ντράγκι πρότεινε η ΕΕ να πραγματοποιήσει διάσκεψη για να συζητήσει το θέμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v